sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Državni svetniki bodo poskušali preprečiti obvezno registracijo mopedov

Deli na:
Državni svetniki bodo poskušali preprečiti obvezno registracijo mopedov

Foto: Bobo

Državni svetniki bodo danes zasedali na izredni seji, na kateri bodo odločali o morebitnem odložilnem vetu na zakonodajo, ki uvaja obvezno registracijo mopedov. Prav tako bo danes znano, ali bo moral DZ znova odločati o zakonu o kolektivnem upravljanju avtorskih pravic.

Noveli zakonov o motornih vozilih ter o pravilih cestnega prometa, ki ju je DZ sprejel minuli teden, posegata na področje koles s pomožnim motorjem, ki lahko peljejo največ 25 kilometrov na uro. Po novem bo treba takšna vozila registrirati, zavarovati in zanje opraviti tehnični pregled.

Skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bojanom Kekcem pa opozarja, da bo ureditev, ki predvideva registracijo mopedov, predstavljala dodatne finančne in administrativne obveznosti za lastnike.

DS bo odločal tudi o vložitvi veta na zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic. Veto na ta zakon predlaga skupina svetnikov s prvopodpisanim Jernejem Verbičem. Opozarjajo na številne pomisleke večine kolektivnih avtorskih organizacij in strokovne javnosti.

Svetniki pa utegnejo dnevni red izredne seje razširiti še z odločanjem o odložilnem vetu na mini davčno reformo, ki jo je državni zbor sprejel v torek in ji nasprotujejo v gospodarstvu. Ker v državnem svetu sedijo tudi predstavniki delodajalcev, je pričakovati, da bodo reformo poskusili ustaviti z vetom.

Če bodo državni svetniki izglasovali veto na katerega od omenjenih zakonov, bo moral DZ o njih odločati znova, tokrat pa bodo za njihovo potrditev potrebi glasovi večine vseh poslancev.