pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Državne gozdove od danes vodijo Slovenski državni gozdovi

Deli na:
Državne gozdove od danes vodijo Slovenski državni gozdovi

Foto: Bobo

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) z današnjim dnem uradno prevzema upravljanje z državnimi gozdovi. Delo, ki ga je 20 let opravljalo 27 koncesionarjev, bodo razdelili več izvajalcem, z razpisi za posamezna dela. Pred začetkom delovanja podjetja pa bodo na številna še odprta vprašanja odgovorili danes na sedežu podjetja v Kočevju.

Delovanje novoustanovljene družbe SiDG bodo predstavili danes na sedežu podjetja v Kočevju, po novinarski konferenci pa bo sledil prikaz simboličnega začetka dela družbe.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan s sodelavci, v.d. direktorja SiDG Miha Marenče in direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irena Šinko.

Vlada je na račun novega podjetja že nakazala 20 milijonov evrov in predvidela njihovo porabo za najem ali nakup in ureditev poslovnih prostorov (6,56 milijona evrov), postavitev vsaj štirih logističnih centrov in skladišč po državi (devet milijonov evrov), nadgradnjo računalniške in programske opreme (1,8 milijona evrov), nakup opreme in strojev, potrebnih za sečnjo in transport - predvidoma dveh žerjavov, štirih kompozicij za strojno sečnjo, 15 traktorjev in 20 tovornjakov (10,5 milijona evrov).

Družba še nima nadzornega sveta, zato bo to nalogo opravljala vlada, ki je družbi že dala predhodno soglasje za sklepanje več pravnih poslov. Med drugim za nabavo mobilnih terminalov do vrednosti 200.000 evrov, za nabavo zaščitnih delovnih sredstev za zaposlene do vrednosti 120.000 evrov, nabavo računalniške opreme s komunikacijskimi povezavami do vrednosti 190.000 evrov, nabavo terenskih vozil do vrednosti 150.000 evrov, oddajo del sečnje, gojitvenih in varstvenih del ter del na gozdni infrastrukturi do vrednosti 4,1 milijona evrov in prodajo gozdnih lesnih sortimentov do vrednosti 8,02 milijona evrov.

Trenutno družba zaposluje v.d. poslovodstva Marenčeja, dva pooblaščenca - Boruta Meha in Zlatka Ficka, 38 sodelavcev, ki pridejo s sklada, naj bi zaposlili danes, v teku pa je razpis za 109 ljudi, ki bodo na družbi zaposleni ta in naslednji teden.