evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Država in občina Velenje krajanom Stare vasi vsiljujeta migrante!

Deli na:
Država in občina Velenje krajanom Stare vasi vsiljujeta migrante!

Foto: Getty Images

Kljub nasprotovanju več krajanov Stare vasi so velenjski svetniki izrazili načelno podporo manjši izpostavi azilnega doma.

Ob navzočnosti več krajanov Stare vasi, ki nasprotujejo izpostavi azilnega doma v Velenju, so danes svetniki Mestne občine Velenje ob obstrukciji nekaterih opozicijskih svetnikov potrdili načelno podporo izpostavi z do 30 stanovalci ob izpolnjenih dodatnih pogojih. Državni sekretar Boštjan Šefic to vidi kot dobro osnovo za nadaljnje pogovore.

Po štirih urah razprave, v kateri so velenjski mestni svetniki izražali tako podporo kot nasprotovanje izpostavi azilnega doma v nekdanjem Vegradovem samskem domu v Stari vasi v Velenju, so mestni svetniki ob obstrukciji nekaterih svetnikov iz vrst SDS in svetnika SLS potrdili zahteve oziroma sklepe strank mestne koalicije (SD, DeSUS in SMC) z nekaj dopolnitvami.

Po sprejetih sklepih velenjski mestni svet namestitvi prosilcev za mednarodno zaščito na območju Velenja ne nasprotuje, a ugotavlja, da trenutno predvideni prostori v nekdanjem samskem domu, ki je v zasebni lasti, niso primerni za nastanitev prosilcev, prav tako ni primerna sama lokacija. Zato od vlade zahtevajo, da je lokacija v Velenju začasne narave za največ 30 prosilcev in da se pred morebitno vselitvijo uredijo tako prostori kot okolica.

Med drugim zahtevajo še, da država v objekt naseli izključno ranljive skupine, da zagotovi stalno varovanje in prisotnost policije ter sprotno obveščanje o vsem. Hkrati od vlade zahtevajo, da pripravi dolgoročno strategijo za reševanje problematike prosilcev za mednarodno zaščito na območju Slovenije in da prosilce enakomerno porazdeli po Sloveniji.


Sprejeti sklepi pa ne izražajo stališča sveta Krajevne skupnosti (KS) Stara vas. Predsednik sveta KS Stara vas Matjaž Zupanc, ki po sprejetju omenjenih sklepov za medije ni želel dajati izjav, je v svojem nagovoru občino, mestne svetnike in predstavnike ministrstva za notranje zadeve (MNZ) seznanil s sklepom sveta KS, da odločno nasprotuje izpostavi azilnega doma, saj je prepričan, da lokacija ni primerna. V KS se bojijo predvsem za svojo varnost, morebitnih neredov in vsiljevanja drugačne kulture, je dejal Zupanc, ki je prepričan, da je v Sloveniji dovolj drugih primernih objektov.

Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic pa je dejal, da so sprejeti sklepi dobra osnova za nadaljnje dogovarjanje z lastnikom objekta, pa tudi z lokalno skupnostjo v smeri, katere ukrepe morajo še sprejeti, da se bodo občani počutili varno. Kdaj bi lahko prišli prvi prosilci v dom, pa je po besedah Šefica odvisno od več okoliščin.

Svetnikom je sicer predstavil širšo situacijo glede migracij in aktivnosti Slovenije ter pojasnil, da se število prosilcev, ki zaprosijo za mednarodno zaščito v Sloveniji, povečuje, zato država, ki nima dovolj lastnih zmogljivosti, po Sloveniji tudi pri zasebnikih išče možnosti namestitve za čas trajanja postopka odločanja o vlogah za mednarodno zaščito. Kot je dejal, bi samski dom v Velenju, z lastnikom katerega se še pogovarjajo in ki omogoča namestitev do 150 oseb, uporabili po zapolnitvi ostalih že predvidenih lokacij.

Glede izraženih strahov krajanov Stare vasi pa je dejal, da ima vsaka izpostava svoj hišni red, prisotnost se redno preverja, izhodi pa so možni na podlagi dovoljenj. Če se stanovalci ne držijo reda, jim gibanje omejijo. Povedal je tudi, da je v izpostavah prisotna varnostna služba.

Velenjski župan Bojan Kontič je s sprejetimi sklepi zadovoljen. Kot je dejal, ti na eni strani zavezujejo MNZ in hkrati izražajo pripravljenost lokalne skupnosti za nadaljnje dogovore. Prepričan je, da bodo tudi skupaj s krajani Stare vasi uspeli najti primerno rešitev, ob tem pa je izpostavil, da je na prvem mestu varnost občank in občanov.