Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Družinske korenine: vsi v družini Prevc so se zapisali športu že v otroštvu

Deli na:
Družinske korenine: vsi v družini Prevc so se zapisali športu že v otroštvu

Oče Božidar Prevc s svojimi zmagovalnimi sinovi.

Oče Božidar Prevc, uspešen podjetnik dveh trgovin s pohištvom, eni v Dorfarjih pri Škofji Loki ter ljubljanskem BTC, je doma iz Dražgoš, kjer je treniral smučarski tek.

Smučanju je bila v otroških letih predana tudi njegova žena Julijana, po poklicu knjižničarka, zaposlena v srednji šoli v Kranju. Zase je povedala, da so otroci iz Sv. Tomaža nad Praprotnim, kjer je odraščala v družini s štirimi otroki, »preštanfali« s smučmi vse okoliške hribe. Napisala je tudi zgodovino vseh skakalnic v Selški dolini. Med njimi je skakalnica Bregarca v Dolenji vasi, ki jo je zasnoval inženir Stanko Bloudek in na kateri je začel prvi iz družine Prevc skakati Božidar Prevc. Njegovo rekord je 23, 5 metra – kritična točka Bregarce je 25 metrov – sin Peter je v sezoni 2014 /2015 postal z 250 metri za en dan svetovni rekorder.

Ko je skakanje postalo povsem domače Petru Prevcu (rojen leta 1992), je začel trenirati v Kranju. Oče Prevc, ki je tudi mednarodni klubski sodnik, je večkrat doslej povedal, da svojih otrok ni nikoli silil v športne aktivnosti. Spontano so Petru sledili še Cene (1996), Domen (1999) in Nika (2005), mlajša Ema (2009) ne skače. Tako sta z ženo Julijano postala predvsem šoferja, bilo so časi, ko sta morala svoj naraščaj kar šestkrat dnevno voziti v Kranj, kjer je bila po uspehih, ki jih je dosegel Primož Peterka, zgrajena nova skakalnica.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24