nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Drugi primer zike v Sloveniji naj ne bi ogrožal javnega zdravja

Deli na:
Drugi primer zike v Sloveniji naj ne bi ogrožal javnega zdravja

Foto: Getty Images

Epidemiologinja Eva Grilc z NIJZ je na včerajšnji novinarski konferenci potrdila drugi odkrit primer virusa zike. Oseba se je okužila med letovanjem, kot je zagotovila Grilčeva, pa ne predstavlja tveganja za javno zdravje v Sloveniji. Hkrati pa je poudarila, da bo za varnost športnikov na olimpijskih igrah v Braziliji dobro poskrbljeno.

Do sedaj sta v Sloveniji torej zabeležena dva primera, pri katerih gre za potrjeno okužbo z virusom zika. Obe osebi sta se okužili med letovanjem na območjih, kjer je razširjen virus zika. Pri drugem opisanem primeru okužbe z virusom se je po besedah Grilčeve z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) oseba pozdravila še pred vrnitvijo v Slovenijo in ne predstavlja tveganja za javno zdravje. Povedala je, da so posamezni primeri okužbe v evropskih državah neizogibni in pričakovani zaradi povečanega števila letovanj na endemičnih območjih.

Eno takih območij je tudi Brazilija, kjer bodo letos olimpijske igre. Za varnost pred okužbo bo za športnike, novinarje in spremljevalce po besedah Grilčeve v mestnih središčih preventivno dobro poskrbljeno. Možnost okužbe je lahko nekoliko večja izven urejenih središč, popolnoma pa je ne morejo izključiti.

Tudi če bi pri športnikih prišlo do okužbe, pa v času olimpijskih iger to zanje ne bi predstavljalo večjih težav, je še dodala strokovnjakinja. Znaki okužbe so namreč blagi in se pojavijo nekoliko kasneje, v veliki večini pa jih sploh ni. V primeru, da pride do okužbe in znakov, kot so slabo počutje, povišana temperatura, bolečine v sklepih, pa se bodo športniki lahko obrnili na zdravniško ekipo, ki jih bo spremljala. Znaki okužbe navadno izzvenijo v tednu dni.

Dodatno lahko za varnost pred okužbo, ki jo prenašajo komarji, poskrbimo predvsem z ustreznimi repelenti, primernimi za tropska območja. Te lahko kupimo tudi pri nas. Preventivno se lahko zaščitimo tudi z uporabo zaščitnih mrež na oknih in dolgimi oblačili. Potovanje na ogrožena območja nosečnicam odsvetujejo.

V Evropi zaenkrat do prenosa okužbe s pikom komarja še ni prišlo, saj so evropski komarji za prenos virusa zika manj primerni. Teoretično ta možnost obstaja, vendar je tveganje zanemarljivo. Vseeno zaščita pred piki komarjev tudi pri nas ni odveč, je povedala Grilčeva in dodala, da se bolezen z vsakdanjimi socialnimi stiki ne prenaša.