Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Drnovšek in Rop nista osumljenca

Deli na:

Štabni dokument Patrie je pomemben za preiskavo v zadevi Patria, je za STA povedal glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkquist. Poudaril pa je, da v njem omenjena nekdanji premier Anton Rop in pokojni predsednik republike Janez Drnovšek nista osumljena. Po naših virih naj bi preiskovalci prejšnji teden zaslišali tudi Jožeta Zagožna.

Štabni dokument Patrie je pomemben za preiskavo v zadevi Patria, je za STA povedal glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkquist. Poudaril pa je, da v njem omenjena nekdanji premier Anton Rop in pokojni predsednik republike Janez Drnovšek nista osumljena. Po naših virih naj bi preiskovalci prejšnji teden zaslišali tudi Jožeta Zagožna.

Na zaslišanjih prejšnji teden je bilo po besedah Björkquista na mizi veliko dokumentov, ki so vsi povezani z eno ali več osebami. To je po njegovem tudi razlog, da so jih pokazali osumljenim. V zvezi z zaslišanjem nekdanjega premiera Janeza Janše pa finski preiskovalec ni želel razkriti, koliko dokumentov mu je bilo pokazanih in kateri.

Na vprašanje, ali t. i. štabni dokument, o katerem je v preteklih dneh govoril Janša, torej ni tako pomemben za preiskavo, je Björkquist odvrnil, da to seveda je pomemben dokument. Je pa poudaril, da v zvezi s tem želi razjasniti, da Anton Rop in Janez Drnovšek, ki sta v dokumentu omenjena, "nista česarkoli osumljena v tej preiskavi, ki jo vodim". Današnja Mladina je sicer poročala, da Björkquist razprave o štabnem dokumentu ne razume, saj da Drnovšek in Rop "nista pomembni imeni".

Finski preiskovalec ni želel odgovoriti, česa je osumljen Janša. Dejal je le, da je v preiskavi v vlogi osumljenca. "On sam to ve. Če hoče iti ven s to informacijo, to lahko naredi," je pojasnil.

Na vprašanje, če pozna Jožeta Zagožna, ki je bil v prejšnjem mandatu direktor Holdinga Slovenskih elektrarn in predsednik nadzornega sveta Gorenja, je odgovoril, da ga je že srečal.

Po naših virih naj bi kriminalisti pretekli teden namreč zaslišali tudi Zagožna, a Björkquist informacije uradno ni želel potrditi. Prav tako omenjene informacije ni potrdil Zagožen. Kot je dejal za STA, o tem v času preiskave ne bo dajal nobenih izjav. To mu je pred časom svetoval tudi njegov pravni svetovalec, je pojasnil Zagožen.

Je pa poudaril, da se v zadevi Patria peljeta dva procesa. Eden je tisti, ki ga peljejo organi, torej uradni, drugega pa peljejo novinarji. Ob sodbi, ki naj bi bila pravična, se tu po njegovih besedah "ustvarja vzporedna sodba ljudstva". Kot je poudaril Zagožen, bi bilo treba počakati, da organi svoje opravijo, šele nato naj komentatorji in novinarji to ocenjujejo.

Zaradi zapisov v nekaterih medijih si po njegovih besedah ljudje, ki se ne poglabljajo, o zadevi ustvarijo vtis še pred koncem postopka. Po drugi strani pa je dostikrat tako, da tudi organi potem delujejo pod pritiskom javnosti, je še dodal Zagožen.