franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Drago Ocvirk: Naj muslimani delajo za mir, pa bo bolje za vse

Deli na:
Drago Ocvirk: Naj muslimani delajo za mir, pa bo bolje za vse

Foto: Primož Lavre

Religiolog dr. Drago Ocvirk je spregovoril o razlikah med krščanstvom in islamom; pa o fascinaciji slovenske politike nad papežem.

Jezus je bil manjšinec, obrobnež, pred oblastjo je pogorel in bil križan. Mohamed je, nasprotno, vzpostavil državo, ki se je razvila v imperij; z vojno ali s podkupovanjem (delitvijo plena) je združil arabska plemena. Tako različna človeka ne moreta imeti enakega pogleda na uporabo nasilja, v pogovoru razlaga religiolog dr. Drago Ocvirk. Vesel je, ko sunitske avtoritete razlagajo, da je islam religija miru, čeprav se je ta misel utrnila šele v prejšnjem stoletju v Indiji.

Prav danes je na obisku pri papežu nekaj poslancev na čelu s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom. Frančišek je tako sprejel že vse naše predsednike: države, vlade in parlamenta. Kaj to pomeni?

Saj veste, politika je stvar pragmatizma. Že za časa Tita so vedeli, da papež ne premore nobene legije, ima pa velik vpliv. Diktatorju je bilo tako veliko do sodelovanja s Svetim sedežem. Podobno pragmatično politiko imajo tudi naši levičarji, sicer pa bi katoličane najraje utopili v žlici vode.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Ocvirk ugotavlja, da je je že vredna enega slikanja s papežem; pove, zakaj bi lahko Trump čez štiri leta prejel Nobelovo nagrado za mir; poudari, da nas ne ogrožajo prišleki oziroma tujci, kajti preživel je tisti, ki je imel dovolj naraščaja; pravi, da so za nasilje v imenu religij odgovorni ljudje, ne pa religijski sistem.