kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dopisovanje lobistov

Deli na:

Dokumentov, ki jih je Delo objavilo danes, predsednik SDS Janez Janša med zaslišanjem pri finskih kriminalistih ni videl. Kot je pojasnil drevi v Odmevih na TV Slovenija, so bili ti dokumenti že prej izločeni iz preiskave, ker so se izkazali za neverodostojne. Če je ta korespondenca pristna, gre za "neko korespondenco med lobisti", je ocenil Janša.

Dokumentov, ki jih je Delo objavilo danes, predsednik SDS Janez Janša med zaslišanjem pri finskih kriminalistih ni videl. Kot je pojasnil drevi v Odmevih na TV Slovenija, so bili ti dokumenti že prej izločeni iz preiskave, ker so se izkazali za neverodostojne. Če je ta korespondenca pristna, gre za "neko korespondenco med lobisti", je ocenil Janša.

"To je samo del korespondence, ki je bila očitno zasežena že leta 2005. To naj bi se dogajalo nekje spomladi leta 2005, ko je Patria, sodeč po dokumentih, ki sem jih tudi sam videl na zaslišanju, spreminjala štabni dokument, ki ga je naredila že leta 2004 - kako priti do posla. Patria je namreč planirala lobistične akcije v Sloveniji že leta 2004, ko je Ropova vlada sprejela odločitev za nakup osemkolesnikov," je dejal Janša.

"Ko je prišlo do spremembe oblasti po volitvah leta 2004, so očitno iskali druge kanale. Kot jasno izhaja iz štabnega dokumenta, so se namreč kanali, ki so jih prej imeli, verjetno zamašili. Od tukaj ta korespondenca. A obstaja tudi druga korespondenca, ki je bila v tej preiskavi - vsaj kolikor se je to nanašalo name in je bilo meni pokazano - zavrnjena. Tam se govori o nekih sestankih, ki naj bi bili, ali ki naj bodo in za tiste datume je bilo možno dokazati, da teh sestankov ni bilo," je pojasnil Janša.

Če je ta dokumentacija pristna, gre po prepričanju Janše za korespondenco med lobisti, ki so skušali priti do ljudi, za katere so mislili, da odločajo o tem poslu. Od tega pa so kasneje odstopili, ko so ugotovili, da vlada ali predsednik vlade ali kdor koli na tej ravni ne odloča več o nakupu osemkolesnikov, ker je bila na tej ravni odločitev sprejeta že leta 2004. Zato so se kasneje, tako Janša, bolj na druge kanale in na obrambno ministrstvo.

"Po tem, kar sem jaz videl, do realizacije tega, da bi kogarkoli v Sloveniji podkupili, očitno ni prišlo. Vsaj v teh dokumentih, ki so jih meni predočili, pa v tem, kar je bilo objavljeno, za to ni nobenega dokaza. Še najmanj tudi proti ministru Erjavcu," je dejal Janša.

Poudaril je, da njegova vlada s tem ni imela nič in "tudi če bi jih jaz sprejel, jim ne bi mogel nič povedati". "Ko je Drago Kos na Finskem govoril s preiskovalci, je že moral vedeti, kako so se nekatere stvari odvijale, ker je očitno razpolagal z zelo dobrimi podatki. In kljub temu me je trikrat vpletel v pričanje. In na vseh treh mestih se je zlagal," pravi Janša.

Predsednik SDS je izpostavil, da tudi zdaj, ko preiskava že dolgo poteka, ni toliko poguma, da bi to korespondenco, ki jo objavlja Delo, poslali na tožilstvo ali na sodišče, če menijo, da so to res trdni dokazi. "Novinar Dela pravi, da je to dokumentacijo dobil od slovenske policije, se pravi jo uslužbenci gospe Kresalove poljubno talajo novinarjem za to, da objavljajo stvari, ki jih je itak že objavil novinar Berglund," je še dejal Janša.

"Ko je bila prilika, je gospod Kos po svoji stari navadi, prakticirani v Depali vasi ali v aferi Vič-Holmec, zraven pritaknil tudi moje ime, ker je bilo to pred volitvami politično relevantno. Gospod Kos bo za to, kar je na Finskem delal, odgovarjal na sodni način. Ni mogoče poljubno obdolžiti nekoga, še posebej če je imelo to težke posledice. In v primeru moje stranke je to imeli težke posledice, ker je bila to ključna afera pred lanskimi volitvami," je dejal Janša. Izrazil je prepričanje, da bo predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa "tožilo še veliko ljudi".

Delo je danes, sklicujoč se na zapisnik nekdanjega posrednika Patrie za Slovenijo in Hrvaško Reija Niittynena, poročalo, da so se januarja 2005 na Dunaju sestali Niittynen, Wolfgang Riedl in Walter Wolf. Na tem sestanku naj bi se po pisanju Riedla dogovorili, da naj bi Wolf poskrbel za povezave z vodilnimi politiki (premierom Janezom Janšo, obrambnim ministrstvom) in za ključne svetovalce - Jožeta Zagožna in Andreja Ocvirka.