Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dobre plače in dodatki na RTV Slovenija: Lado Ambrožič maja dobil 4.040,37 evra

Deli na:
Dobre plače in dodatki na RTV Slovenija: Lado Ambrožič maja dobil 4.040,37 evra

Foto: Bobo

Plače na RTV Slovenija niso slabe - Eden najbolje plačanih na nacionalni televiziji je varuh pravic gledalcev in poslušalcev Lado Ambrožič.

Se spomnite, da je nacionalna televizija problematizirala dodatke za stalno pripravljenost, češ da si nekateri v javnem sektorju tako povečujejo osnovne plače? In objavila tabelo, kdo so največji prejemniki dodatkov za stalno pripravljenost. No, izpustila je enega prejemnika – sama sebe, se pravi Javni zavod RTV Slovenija. Zaposleni na RTV Slovenija so (skupaj z ministrstvom za pravosodje) peti največji prejemnik dodatkov za stalno pripravljenost. A to ni edini dodatek, ki smo ga zaposlenim na nacionalni televiziji prisiljeni plačevati državljani.

Podatki na spletni strani vladnega nacionalnega interoperabilnostnega okvira (NIO) kažejo, da si na RTV Slovenija izplačujejo 17 različnih dodatkov. Dodatek za stalno pripravljenost prejema 170 zaposlenih, ki si je razdelilo slabih 15.000 evrov. Največ dodatkov (684) so si izplačali za delo v nedeljo, sledijo delo ponoči (653), delo na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan (547), za dvojezičnost (278), za specializacijo, magisterij ali doktorat (98), za splošni položajni dodatek (51), za delo v neenakomernem delovnem času (534), za delo na višini (54) in za delo v globini ali v alpinistični opremi (12). Maja je bilo tako zaposlenim na RTV izplačanih za okoli 175.000 evrov različnih dodatkov.

Tudi plače na RTV Slovenija niso slabe. Osnovne so v povprečju višje od povprečne za radijsko in televizijsko dejavnost v Sloveniji (po izračunu statističnega urada). Novinar dobi, odvisno od področja, nalog in stopnje izobrazbe (poročevalec, dopisnik iz Slovenije ali zamejstva, komentator), od 1.600 do 4.300 evrov bruto. Običajni voditelj oddaj prejme nekaj manj kot 2.400 evrov, urednik oddaj nekaj manj kot 2.700 evrov, urednik programa okoli 3.500 evrov, voditelj osrednjih oddaj (TV Dnevnika in Odmevov) pa nekaj manj kot 3.400 evrov. Eden najbolje plačanih na nacionalni televiziji je varuh pravic gledalcev in poslušalcev (Lado Ambrožič). Po podatkih vladne spletne strani NIO je maja dobil 4.040,37 evra.

Vprašanja v zvezi z dodatkom za stalno pripravljenost smo poslali na RTV Slovenija, kjer so pojasnili, da je ta dodatek lani prejelo 237 zaposlenih. In še: »RTV Slovenija je pred avgustom 2008 izplačevala dodatek za stalno pripravljenost v skladu s Kolektivno pogodbo javnega zavoda RTV Slovenija, po vstopu v plačni sistem javnega sektorja (avgusta 2008) pa sta podlagi za izplačilo dodatka za stalno pripravljenost tudi Kolektivna pogodba javnega sektorja in interni Pravilnik o delovnem času.«