nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dobovšek: Brglez si je privoščil "kreativno razlago zakonodaje", a kaj, ko ima SMC v lasti vse vzvode oblasti

Deli na:
Dobovšek: Brglez si je privoščil "kreativno razlago zakonodaje", a kaj, ko ima SMC v lasti vse vzvode oblasti

Foto: Bobo

Poslanec Bojan Dobovšek (NeP) meni, da gre pri odločitvi predsednika DZ Milana Brgleza, da prepreči zbiranje podpisov za referendume, za kreativno razlago zakonodaje in pojav fluidne pravne države, kjer se pravo razlaga glede na plačana pravna mnenja in v korist stranke na oblasti. Če bo odločitev padla na sodišču, se bo zavzel za Brglezov odstop.

"Večkrat sem že opozoril, da gre za monopolizacijo državne oblasti, ko ima ena stranka v lasti DZ in vlado, ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za notranje zadeve, s tem pa vse vzvode oblasti," je v današnji izjavi novinarjem spomnil vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Dobovšek.

Dodal je, da je vedno nasprotoval temu, da ena stranka vodi tako DZ kot vlado. Za to se bo zavzemal tudi v primeru Brgleza, še posebej, če bo ustavno sodišče odločilo, da ni ravnal prav, ko je preprečil zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma o šestih zakonih. Brglez je namreč poslanec in podpredsednik stranke SMC.

Referendumske pobude so predstavniki Sindikata delavcev migrantov Slovenije v DZ vložili minuli teden. Kot so pojasnili, DZ po njihovem mnenju sprejema dvoumne zakone, zato nameravajo vsakega preučiti in presoditi, ali je v škodo državljanov.

Brglez pa se je na podlagi posvetovanj s pravnimi strokovnjaki in tudi zakonodajno-pravne službe DZ odločil, da roka za zbiranje podpisov za zahtevo referendumov ne bo določil. Navedel je, da se je tako odločil, da bi zavaroval pravico do zakonodajnega referenduma in v skladu z načelom pravne države preprečil njene morebitne zlorabe. V sindikatu delavcev migrantov so že napovedali, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

Več strank je že izpostavilo, da je Brglez s tem sprejel pravno in politično odgovornost.