klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dnevni jedilnik za migrante za 25 evrov: 5 obrokov, brez svinjine, halal

Deli na:
Dnevni jedilnik za migrante za 25 evrov: 5 obrokov, brez svinjine, halal

Foto: Profimedia

V času ramazana se mora ustrezno prilagoditi urnik delitve obrokov in jedilnik, je zapisano v najnovejši pogodbi med ministrstvom za notranje zadeve in Sodexom, ki bo naslednji dve leti skrbel za prehrano azilantov. Cena? Skoraj 4 milijone evrov.

Mesece že poslušamo zgodbe, polne empatičnih vložkov, kako v Evropo prihajajo ljudje iz Bližnjega vzhoda in Afrike, ki bežijo pred vojno. Čeprav je na poti v Slovenijo kar nekaj »varnih držav«, so po nekem ključu ali po naključju nekateri prišli tudi v Slovenijo. Večinoma je šlo za mlade moške, ki so bili v najboljših letih za obrambo svoje domovine, a so raje zbežali na zahod, ženske in otroke pa prepustili klanju. In za prehrano teh, ki so nastanjeni v azilnem domu Vič, njegovi izpostavi sredi prestolnice (Kotnikova) in v Postojni, bo naslednji dve leti skrbelo podjetje Sodexo.

(Neto) davkoplačevalci bodo morali zanje odšteti 3,93 milijona evrov (z DDV), kar pomeni, da bodo za enega migranta (preračunano na današnji dan, ko je bilo na omenjenih lokacijah 221 tujcev) morali prisilno prispevati v povprečju 742 evrov na mesec oziroma slabih 25 evrov na dan. Samo za prehrano, ki jo bodo delili petkrat na dan. Koliko med vami odšteje na osebo 25 evrov na dan in koliko med vami se organizirano prehranjuje petkrat na dan?

A to še ni vse. Sicer smo že poročali, da je ministrstvo sklepalo pogodbe o dostavi hrane za azilante in tudi o pogojih, vseeno bomo nekatere ponovili, da bodo lahko bralci svojo prehrano primerjali s tisto, ki jo bodo (so jo) deležni tujci. »Izvajalec je dolžan planirati jedilnike tako, da se uporabnikom zagotovi uravnotežena prehrana (vnos potrebnih hranilnih snovi ter ustrezno energetsko vrednost).

Jedilnik ne sme biti enoličen, jedi se v enaki sestavi menija v enem mesecu ne smejo ponoviti (kosilo, večerja) več kot dvakrat,« je zapisano v pogodbi. In še: »Energetska vrednost celodnevnega obroka mora biti od minimalno 2.100 do 2.300 kalorij.« Kar je zanimivo, saj mednarodna organizacija World Food Programme priporoča samo 1.700 kalorij dnevno, Food and Agriculture Organization pa pravi, da je dovolj 1.800 kalorij.

Da so vsi azilanti muslimani, priča naslednji stavek v pogodbi: »Pri pripravi obrokov se ne sme uporabljati svinjine in izdelkov iz svinjskega mesa. Po naročilu naročnika mora izvajalec zagotoviti dokument za halal.« Le na izrecno zahtevo naročnika mora Sodexo dostaviti tudi obroke, ki vsebujejo svinjino. Povedano drugače. Če se po kakšnem čudnem naključju med azilanti znajde nemusliman, ki si zaželi svinjine, naj mu bo ugodeno.

A obstaja nevarnost, da bi ga muslimani zaradi uživanja svinjine napadli, kot se je to zgodilo na Danskem (o tem smo poročali včeraj). In naprej: »Izvajalec mora upoštevati prehrambene navade prosilcev za mednarodno zaščito, nastanjenih v azilnem domu Vič, in v izrednih okoliščinah in po dogovoru z naročnikom prilagoditi sestavo jedilnikov in urnik delitve obrokov (kot je na primer post ramazan).«