Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

RTVS ostaja brez direktorja

Deli na:
RTVS ostaja brez direktorja

Foto: Bobo

Po prvi volilni seji programskega sveta Radiotelevizije Slovenija še brez novega generalnega direktorja. Seja je bila sicer zaprta za javnost.

Programski svet RTVS na današnji za javnost zaprti seji ni izvolil novega generalnega direktorja, saj nobeden od treh kandidatov ni zbral zadostne podpore. Svet je izbiral med zdajšnjim v. d. generalnega direktorja Markom Fillijem, nekdanjim vodjem produkcije Televizije Slovenija Igorjem Rozmanom in nekdanjim kulturnim ministrom Urošem Grilcem.

Za izvolitev na mesto generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bi moral kateri od treh kandidatov zbrati večino glasov vseh članov programskega sveta oz. najmanj 15 glasov, kar pa se tudi po več glasovalnih krogih ni zgodilo, je po koncu seje za STA povedal predsednik sveta Miran Zupanič. Pojasnil je, da so se svetniki odločili za vnovičen razpis, čeprav so imeli tudi možnost, da bi glasovanje ponovili čez 14 dni.

V zadnjem glasovalnem krogu so se svetniki izrekali zgolj o Filliju, saj je v prejšnjih krogih zbral največ podpore, a mu tudi niso namenili dovolj glasov. Po zaenkrat še neuradnih informacijah je iz volilne tekme najprej izpadel Grilc, nato pa še Rozman.

Zupanič je v prid predlogu, naj izbira novega vodilnega Radiotelevizije Slovenija (RTVS) poteka za zaprtimi vrati, navedel nekatere določbe zakona o RTVS ter statuta RTVS in poslovnika programskega sveta. Navedel je tudi stališča informacijskega pooblaščenca v primeru izbire generalnega direktorja ljubljanskega kliničnega centra.



Že pred prvim glasovanjem je Zupanič napovedal, da ne bo vodil seje, če se svetniki ne bodo odločili za izločitev javnosti. Izpostavil je, da je zagovornik transparentnega delovanja, kljub temu pa ne želi kršiti zakonodaje in s tem ogroziti postopka imenovanja generalnega direktorja. Za izglasovanje zaprtja seje je bilo potrebnih najmanj 20 svetniških glasov.

Pri prvem glasovanju je Zupaničev predlog podprlo 19 svetnikov, pri drugem pa jih je bilo za 23. Ponovitev glasovanja je predlagala svetnica Brankica Petković. Dejala je, da se je prvič vzdržala glasovanja, drugič pa namerava glasovati za, da bi se izognili zapletu. Po prvem glasovanju je tudi namestnica predsednika programskega sveta Jelka Stergel dejala, da ne želi namesto Zupaniča voditi seje.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS ter sindikat in društvo novinarjev so pred današnjo sejo pozvali svetnike, naj seje ne zaprejo za javnost. Po mnenju podpisnikov poziva je izključitev javnosti "iz spremljanja tako pomembnega postopka, kot so volitve in imenovanje generalnega direktorja, v globokem protislovju z javnim delovanjem zavoda in z njegovim pomenom za družbo".

Poudarili so, bi javni RTV servis moral biti zgled na področju transparentnosti, neodvisnosti, profesionalnosti in urejenosti. "Javnost ima pravico vedeti, kako v imenu ustanovitelja, to je Republika Slovenija, odločajo njeni predstavniki," so zapisali v novinarskih organizacijah. Dodali so še, da za program in delovanje RTVS plačujejo skoraj vsa gospodinjstva v državi.