Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Direktor filharmonije Damjan Damjanovič: Ne bom odstopil!

Deli na:
Direktor filharmonije Damjan Damjanovič: Ne bom odstopil!

Foto: Primož Lavre

Ali bo minister za kulturo prisiljen delati proti zakonu, da bi »zaslužil« mir pred sindikatoma SVIZ in GLOSA, se sprašuje Damjan Damjanovič.

Direktor Slovenske filharmonije Damjanovič ob stavki članov orkestra filharmonije pravi, da bi razumel protest, če bi Slovenska filharmonija tonila v milijonskih izgubah, kot se je zgodilo v operni hiši, vendar: »Nihče mi ne more očitati, da so glasbeniki prikrajšani za karkoli ali da smo nelikvidni. Smo redni plačniki in tudi ves čas likvidni.«

Odpoved novoletnega koncerta zaradi napovedane stavke stavkovnega odbora stavkajočih v Orkestru Slovenske filharmonije je ocenjena v višini 100.000 evrov. Ali ne gre morda za nekoliko pretiran znesek izgube?



Izračuni mojih sodelavcev, koliko je bilo vloženo v koncert ter kolikšni stroški so povezani z odslovitvijo dirigenta, kažejo na to, da je lahko škoda kvečjemu celo večja. Upoštevajmo, da orkester in zbor pripravljata koncert štiri dni, vse to ovrednotimo v bruto zneskih osebnih dohodkov, plus honorarji nastopajočih, vložena sredstva za marketing in promocijo dogodka, strošek zaposlenih v Cankarjevem domu in strošek najema njegove dvorane. Ravno prej sva se pogovarjala z generalno direktorico CD Uršulo Cetinski, ki je izrazila zaskrbljenost ob morebitni odpovedi koncerta, saj so kupci vstopnic pokazali dvome o načrtovanju stavke na večer, ki je prvi in prav posebna uvertura v prihajajoče obdobje oz. leto. Položaj je zelo moteč za ljudi, ki dejansko želijo samo glasbo in tradicionalni dogodek. Poskušam vzdrževati ravnotežje med višjimi političnimi interesi, zakonsko neizvedljivimi pogoji nekaterih zaposlenih, interesi posameznih interesnih skupin ter medijskim in blogerskim obračunavanjem na nivoju, ki si ga Slovenska Filharmonija ne sme privoščiti. Kljub temu da je videti na zunaj vse strašansko razdiralno, v resnici delujemo kar normalno. Kako ne bi, saj si v zadnjih trinajstih letih nismo bistveno nasprotovali ali se zapletali.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Damjanovič vztraja, da je v svoje delo vlagal več, kolikor so od njega pričakovali; pove, v čem je bistvo stavke in kakšne so plače glasbenikov v filharmoniji; poda svoj predlog za rešitev spora; odgovarja na očitke o uporabi službenega stanovanja; je kritičen do vpletanja sindikatov v delo filharmonije; predstavi svoj pogled na konflikt med dirigentom Lajovicem in glasbeniki.