900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Politična dinastija Juri: trije bivši poslanci, dva direktorja, en kandidat za italijanskega poslanca

Deli na:
Politična dinastija Juri: trije bivši poslanci, dva direktorja, en kandidat za italijanskega poslanca

Foto: Bobo

Nekdanja poslanca LDS/Zares in SD stric Franco Juri in nečak Luka Juri sta dobro unovčila svojo politično kariero: Franco je direktor Pomorskega muzeja Piran, Luka pa je direktor Pokrajinskega muzeja Koper.

A mlajši ima nove politične ambicije, zato kandidira v italijanski parlament. Kot pripadnik italijanske skupnosti v tujini nastopa na listi levousmerjene stranke Več Evrope pod vodstvom Emme Bonino.

Luka Juri je bil poslanec SD v državnem zboru v času od 2008 do 2011, pozneje se je zbližal z Zoranom Jankovićem in Borisom Popovičem, slednji je dal tudi soglasje za njegovo imenovanje za direktorja Pokrajinskega muzeja v Kopru.

Franco Juri pa je bil najprej poslanec LDS v skupščini RS, nato je bil veleposlanik RS v Španiji, nazadnje pa je bil poslanec državnega zbora na listi Zares. Po koncu politične kariere se mu je uspelo zavihteti na čelo Pomorskega muzeja v Piranu, čeprav se prej nikoli v življenju ni ukvarjal s pomorstvom.

Aurelio Juri je že sam po sebi primerek za muzej, saj je človek, ki je največ naredil za popularizacijo svingerstva v Sloveniji.

Edini Juri, ki po politični karieri ni postal direktor muzeja, je Francov brat in Lukov oče Aurelio Juri. Toda on je že sam po sebi primerek za muzej, saj je človek, ki je največ naredil za popularizacijo svingerstva v Sloveniji. Proslavil se je namreč kot poslanec, ki so ga novinarji ujeli med dogovarjanjem za seks v troje.

Bil je župan Kopra, ko je JLA vkorakala z Reke na italijansko-slovensko mejo, nato je bil dolga leta poslanec ZLSD oziroma SD. Leta 2004 je bil prvi na listi SD za poslanca evropskega parlamenta, toda vanj je bil na podlagi preferenčnih glasov izvoljen Borut Pahor, ko pa je bil ta leta 2008 izvoljen za predsednika vlade, je v evropski parlament prišel Aurelio Juri.

Leta 2009 se mu je iztekla funkcija evropskega poslanca, na novi listi SD pa ni bilo več njegovega imena. Toda politiki se ni odrekel, saj je skušal kandidirati za poslanca državnega zbora na listi italijanske narodnosti, a volivci so vnovič izvolili Roberta Battellija, ki je poslanec vse od leta 1990.