stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dežman Juhanta obtožil laganja

Deli na:
Dežman Juhanta obtožil laganja

Foto: Bobo

Jože Dežman, predsednik vladne komisije vlade za prikrita grobišča, Janeza Juhanta, predsednika društva Združeni ob Lipi sprave, obtožuje laganja.

S svojim zadnjim pismom si se pridružil Romanu Leljaku, je dr. Jože Dežman, predsednik Komisije vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč očital dr. Janezu Juhantu, predsedniku društva Združeni ob Lipi sprave. Juhant je bil v danes objavljenem odprtem pismu kritičen do Dežmana in njegove komisije, zapisal pa je tudi, da naj bi Dežman naročil, da se ne sme javno povedati, da so med kostmi iz Krimske jame tudi kosti zarodka. Dežman te očitke zavrača in Juhanta obtožuje, da laže.

Objavljamo Dežmanovo pismo:

Dragi Janez,

s svojim zadnjim pismom (Reporter, Demokracija, Nova 24 TV, 16.11.2016) si se pridružil Romanu Leljaku (glej Roman Leljak in lažniva obdolžitev). Lažniva je tvoja trditev: »Tako naj bi (Jože Dežman – op.p.) naročil, da se ne sme javno povedati, da so med kostmi iz Krimske jame tudi kosti zarodka (Izjava M.K. na okrogli mizi v Begunjah pri Cerknici 7.10. 2016)« Skrbno sem pregledal posneto izjavo Martine Kocmur  in tega, kar si ti zapisal ni izjavila. In tudi ne bi mogla izjaviti, saj ne njej ne nikomur drugemu nisem naročal, na česa ne pove. Zakaj bi si Jože Dežman od leta 2006 prizadeval, da bi bile žrtve Krimske jame izkopane in pokopane? Ali zato, da bi ukazal antropologinji, ki jo je sam povabil k raziskavi, naj o žrtvah laže? Zakaj pa je trebi treba lagati, dragi Janez, pa sam najbolje veš.

Razen te laži si v izjavi zapisal še vrsto težko razumljivih stališč. Tako zahtevaš, naj se objavi seznam morišč in grobišč. Ta seznam je objavljen v prvem poročilu Komisije za obdobje 2005-2008. Marko Štrovs, ki druguje s tabo v društvu Huda jama, pa ga je prav tako objavil (Geopedia – sloj prikrita grobišča). Marko ima tudi natančnejše podatke, če jih rabiš. Te in podobne nerodnosti  dokazujejo, da je Vlada RS ravnala skrajno razumno, da ni upoštevala predloga Romana Leljaka, da bi bil ti predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Zato ti še enkrat predlagam, da prebereš tri knjižna poročila Komisije in številna znanstvena dela, javne nastope, pozive in druge oblike nastopanja vodilnih članov Komisije, da boš v prihodnje lahko začel pripravljati svojo kandidaturo za prevzem Komisije na ustrezni strokovni in etični ravni.



Morda se ti je tudi zato zapisala nenavadna, pa tudi neresnična trditev: »Svojci v Komisiji sploh niso ustrezno zastopani.« S tem stališčem pa oporekaš tako Vladi RS, ki je Petra Sušnika kot predsednika Nove Slovenske zaveze imenovala v Komisijo kot »predstavnika nevladnih organizacij s področja združenj svojcev žrtev«, kot je določeno v Zakonu o prikritih grobiščih in pokopu žrtev, kot tudi NSi in SDS, ki sta Sušnika  na seji parlamentarne komisije soglasno predlagali v Komisijo.

Nenavadno je tvoje stališče, da transparenti in propagandna gesla sodijo na pogrebe (o tem je pred rovom sv. Barbare namreč tekla beseda in ne o križih, ki jih omenjaš ti). Zato tudi tebi ponavljam že zastavljeno vprašanje (Večer, 4.10.2016): »Danes vidimo, da so nekateri pogreb želeli spremeniti v manifestacijo jeze in hujskanja. Naj postavim vprašanje takole: če bi vas povozil avto in bi vas vsega zmrcvarjenega fotografirali, ali bi želeli, da na pogrebu nosijo fotografijo vaše mizerije? Ali ni gospa, ki ni hotela dati roke predsedniku Pahorju, hudo ranjena?«   

Naj dodam, da smo v Komisiji na voljo za vsa vprašanja, ki zanimajo tako tebe kot druge zainteresirane in vas z veseljem podučimo. Zaenkrat pa se ob tebi pojavlja množica govorcev, ki vedo veliko povedati o delu Komisije in kako naj bi ta delovala. Lahko pa bi se zelo enostavno obrnili kar na Komisijo. Naslov Komisije vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je: Kotnikova 5, 1000 Ljubljana.

Lep pozdrav
dr. Jože Dežman