pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Demografska slika: Slovenci se starajo, mladi bežijo, zdravstvo ječi

Deli na:
Demografska slika: Slovenci se starajo, mladi bežijo, zdravstvo ječi

Foto: Arhiv Reporterja

DZ je v nadaljevanju izredne seje obravnaval predlog priporočila vladi v zvezi z demografskimi trendi NSi in SDS.

V opoziciji so bili do vlade kritični, v koaliciji pa so očitke o neodzivnosti zavrnili in napovedali korake naprej. Postopek obravnave se je s splošno obravnavo predloga končal. Odbor DZ za delo namreč predloga novembra ni podprl.

Iva Dimic iz NSi je v obrazložitvi predloga priporočila vladi opozorila na ugotovitev Evropske komisije, da so socialno ekonomske politike na dolgi rok najbolj nevzdržne prav v Sloveniji. V prihodnjih desetih letih se bo število državljanov, ki so starejši od 60 let, povečalo za kar 100.000, je dejala.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je povedal, da je med drugim pripravljen temeljni dokument z naslovom Demografske spremembe ter njihove ekonomske in socialne posledice kot podlaga za pripravo celovitega odziva vlade na demografske spremembe. S predstavitvijo bele knjige o pokojninah se je začela javna razprava o pokojninskem sistemu, pripravljen pa je tudi dokument o starejših in trgu dela s predlogi ukrepov.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat, ki je spomnila na zdravstvena tveganja pri starejših, je povedala, da so predvideli vlaganje v preventivo skozi vsa življenjska obdobja, k dolgoživi družbi pa bo pomembno prispevalo tudi okrepljeno primarno zdravstveno varstvo.

V predstavitvah stališč poslanskih skupin so tudi v SMC zavrnili trditev, da se vlada ne odziva na demografske trende. Takšna trditev ne odraža realnega stanja, je dejala Irena Grošelj Kotnik. Med drugim je spomnila, da je vlada glede zaposlovanja starejših pripravila nabor ukrepov za starejše na trgu dela.

Tudi v SD so oporekali očitku, da vlada ne dela ničesar za zvišanje rodnosti. Že dlje časa pada brezposelnost, za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka pa bo ukinjena zaznamba na nepremičnino, če ta ne presega vrednosti 120.000 evrov, je naštela Marija Bačič.



V DeSUS menijo, da bela knjiga o pokojninskem sistemu nakazuje več predlogov. Ne zavračajo vnaprej predloga za dvig upokojitvene starosti, a so pri tem previdni. Med drugim opozarjajo na nujnost prilagoditve delovnega mesta starejšemu delavcu, je dejal Uroš Prikl.

V poslanski skupini NSi so opozorili, da je nujno sprejeti zakon o dolgotrajni oskrbi, zdravstveni sistem pa zaradi demografskih trendov kmalu ne bo več vzdržen, je dejal Jernej Vrtovec.

Pokojninski sistem temelji na solidarnosti, ni pa nujno, da je zmeraj pravičen za mlajše generacije, opozarjajo v SDS. Rešitve razmer so denimo v spremenjeni družinski politiki in v zajezitvi bega možganov, s tem namenom pa je treba prilagoditi sistem izobraževanja, je dejala Suzana Lep Šimenko.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev so opozorili, da se v Sloveniji še vedno prezgodaj upokojujemo, delovnih mest za starejše pa ni. Pokojninske spremembe morajo potekati postopoma, zagotoviti pa morajo primeren socialni položaj upokojencev, je dejala Mirjam Bon Klajnšček.

V zdajšnjih razmerah razpravljati o demografiji pomeni mlatenje prazne slame, pa menijo v ZL. "Če želite imeti večjo rodnost, poskrbite, da ne bo revščine," je pozval Miha Kordiš. "Pa poskrbite za to, da bodo mladi deležni kakovostnih zaposlitev in da bodo lahko prišli do svojih stanovanj," je dodal.

V NSi in SDS so predlagali sprejetje priporočila, po katerem bi vlada med drugim do začetka junija 2017 pripravila strategijo dolgožive družbe, za zakonodajni postopek pa predlog zakona o dolgotrajni oskrbi.