stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delavci migranti: Ne Furs, finančno ministrstvo je krivo za štalo

Deli na:
Delavci migranti: Ne Furs, finančno ministrstvo je krivo za štalo

Foto: Boris Cipot

Uvod v ponedeljkovo seja sveta Sindikata delavcev migrantov Slovenije, ki ga vodi Martin Ivec, je bil kar zanimiv. Prinesel je kopico informacij o izplenu dopoldanske »akcije«, ko so množično s položnicami in izračuni dohodnine na izpostavah Fursa v Dravogradu, Mariboru, Ptuju in v Murski Soboti skušali priti do pojasnil.

V kar nekaj primerih so jim vstop v prostore Fursa skušali preprečiti varnostniki, drugje je bila odgovorna oseba odsotna ali na bolniški, v enem primeru pa se je z njimi pogovarjal uslužbenec, ki pa ni imel dostopa do podatkov o izračunani dohodnini. Nabrala se je kopica drobnih človeških zgodbic, ki po svoje pritrjujejo mnenju delavcev migrantov, da je država Slovenija do njih zelo diskriminatorna in da jih obravnava kot drugorazredne državljane, kot proračunske molzne krave.

Neka zdomka, z imeni ne bomo operirali, ki je zadnjih devet let redno vlagala dohodninsko prijavo, se je pred davčnim uslužbencem znašla preprosto zato, ker še ni prejela odločbe za leto 2014. Skušali so jo odpraviti s tem, da si je pač sama kriva, ker naj bi pozabila vložiti dohodninsko napoved. A se ni uklonila, zato je sledila še bolj ponižujoča ponudba, da naj za 2014 opravi samoprijavo, pri čemer ji Furs ne bo priznal nobenih olajšav.

Furs ob oddaji napovedi stranki ne izda potrdila, da pa so sposobni dokumentacijo vložiti k napačni osebi, se je prepričal eden od delavcev migrantov, saj jih je uslužbenki uspelo najti v »sosednji« mapi. Nekomu je Furs upošteval vse olajšave, le pri odločbi za 2010 pa ne, ker so se obračuna lotili šele lani, ko je v veljavo stopila diskriminatorna okrožnica Ministrstva za finance. »Rekorder« med delavci migranti, ki so včeraj stopili do Fursovih uslužbencev, naj bi od države Slovenije dobil položnico za 8000 evrov, obiskali pa so ga že tudi izvršitelji. Za vsa leta so mu priznali vse olajšave, za leto 2010 pa ne. Sindikat mu je že zagotovil pravno pomoč najetih odvetnikov.

 Da so površnost in malomarnost, ponekod tudi aroganca Fursovih uslužbencev stalnica, s katero se srečujejo delavci migranti je bilo slišati. Dejstvo pa je tudi, so povdarili včeraj člani sveta sindikata, da so po njihovem ključna navodila Ministrstva za finance v okrožnici z leta 2015, po katerih pri samoprijavah več ne upoštevajo olajšave. Zato so člani sindikata prepričani, da je »štali« botrovalo le Mramorjevo ministrstvo za finance, saj se zakonodaja na tem področju ni spremenila. Za pravno pomoč članstvu bo šla večina zbrane članarine, je bil včerajšnji dogovor članov sveta sindikata.

Zato bodo v naslednjih tednih pospešili promocijske akcije vpisovanja novih članov. Zdaj jih je kakih 1700, v Avstriji pa je po njihovih grobih cenah kakih 20 tisoč delavcev migrantov. V svoje vrste pa sindikat ne sprejema le delavce migrante, temveč tudi upokojence, pa družinske člane in tudi tiste, ki bodo morda nekoč za kruhom stopili čez mejo v sosednjo Avstrijo.