franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Delavci Luke Koper: Vlada laže!

Deli na:
Delavci Luke Koper: Vlada laže!

Foto: Bobo

Svet delavcev Luke Koper je vlado danes obtožil laži. Pridobili so namreč mnenje ministrstva za infrastrukturo, v katerem to predlaga, da se vprašanje odnosov med državo in Luko Koper kot koncesionarjem za območje koprskega pristanišča ureja v okviru prenove koncesijske pogodbe, omenja pa tudi možnost vzpostavitve pristaniške uprave.

V svetu delavcev so zapisali, da so v vednost prejeli petkovo elektronsko sporočilo državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje upravi in nadzornikom Slovenskega državnega holdinga.

V tem je ta programu razvoja koprskega pristanišča 2016-2020, ki ga je v četrtek potrdila vlada, priložil tudi dodatno pojasnilo ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča glede odnosov med državo in Luko, ko gre za koncesijo za območje pristanišča

Svet delavcev je prepričan, da je iz teh dodatnih pojasnil jasno razvidno, da je Gašperšič zavajal javnost, ko je trdil, da vlada ne razmišlja o ustanovitvi pristaniške uprave in o odpiranju koncesijske pogodbe ter o podeljevanju delov pristanišča drugemu koncesionarju.

V dokumentu minister predlaga, da se problematike temeljnih vidikov koncesijskega odnosa med državo kot koncedentom in Luko Koper kot koncesionarjem ne razrešuje v okviru sprejema omenjenega razvojnega programa pristanišča, temveč skozi prenovo koncesijske uredbe in posledično koncesijske pogodbe. Prenovo po Gašperšičevih navedbah iz tega dokumenta na ministrstvu že dalj časa pripravljajo in jo nameravajo v kratkem poslati v medresorsko usklajevanje.

Drugi del, ki je razburil svet delavcev, pa je, ko minister govori o problematiki neamortiziranih vlaganj Luke na območju pristanišča. Zaradi obsežnih investicij v prihodnjih letih, posebej tistih po letu 2020, bi namreč zaradi tega lahko prišlo do proračunskih posledic za državo ob izteku pogodbe leta 2043. Ta neamortizirani del bi morala Luki izplačati ali pa bi jih vračunala v stroške koncesionarja za naslednje obdobje. A to zadnje bi po Gašperšičevih opozorilih negativno vplivalo na ekonomičnost nove koncesije.

To vprašanje je po navedbah ministra iz dokumenta možno razrešiti le s spremembo koncesijske pogodbe, tako da bi za nove investicije podelili nove koncesije gradnje ob že obstoječi koncesiji storitev, vendar je pri tem zaradi enotnega vodenja pristanišča treba zagotoviti še posebnega upravljavca pristanišča.

Svet delavcev v luči teh "neizpodbitnih dokazov, da je vlada že dalj časa pripravljala spremembo modela upravljanja koprskega pristanišča," ocenjuje, da je nadaljevanje spontanega upora zaposlenih povsem razumljivo.

Svet delavcev, ki je sicer prevzel vlogo posrednika med zaposlenimi in vlado, predsednika vlade Mira Cerarja zato poziva, naj pride v Koper in zaposlenim iskreno in enkrat za vselej pojasni, kakšne načrte ima vlada s pristaniščem. "V nasprotnem primeru bo ta vlada nosila celotno odgovornost za nastalo situacijo in posledice," so opozorili.