Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danilo Türk udbovski kandidat za generalnega sekretarja OZN

Deli na:
Danilo Türk udbovski kandidat za generalnega sekretarja OZN

Foto: Bobo

Zdaj, ko je že jasno, da nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk nima nobenih možnosti za izvolitev za generalnega sekretarja OZN, se je na POP TV pojavil prispevek o tem, kako je na Visoki šoli za notranje zadeve predaval udbovcem in kako so ga ti želeli pridobiti za svojega sodelavca.

Dokumentov o tem, ki bi kazali, da je bil Danilo Türk sodelavec SDV, za zdaj še niso našli. Po informacijah Romana Leljaka, ki piše knjigo Špiclji Udbe 3, ga tudi ni v udbovskih evidencah, kar pa še ne pomeni zagotovo, da ni bil sodelavec.

POP TV poziva bivšega predsednika, da javno odgovori na vprašanje, ali je sodeloval z nekdanjo tajno politično policijo in kakšno je bilo to sodelovanje. Zanimivo pa je, da je POP TV z objavo teh podatkov čakal nekaj tednov, dokler ni Türk dokončno »pogorel« kot kandidat za prvega moža OZN.

Na včerajšnjem glasovanju v Varnostnem svetu OZN je tudi v tretje največjo podporo dobil Portugalec Antonio Gutteres, medtem ko je Danilo Türk zdrsnil na osmo mesto. Na prvem glasovanju je bil drugi, na drugem pa četrti. Tokrat je drugo mesto zasedel slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak, medtem ko si tretje in četrto mesto delita Srb Vuk Jeremić in Bolgarka Irina Bokova.

Kakorkoli že, vedno bolj je jasno, da Türk sploh ni resen kandidat za generalnega sekretarja OZN. Tudi če bi bil, bi se lahko pozneje postavila vprašanja glede njegove primernosti za to funkcijo. Na to je včeraj v oddaji 24 ur zvečer na POP TV opozoril raziskovalec Igor Omerza:

»Danilo Türk v uradnem življenjepisu ni navedel, da je predaval na visoki šoli za notranje zadeve. Verjetno se tega sramuje. Šolo je ustanovil republiški sekretariat za notranje zadeve, pobudniki so bili udbaši, veliko je bilo udbaških predavateljev in veliko udbovcev je tam študiralo...

Našel sem kar nekatera imena, ki so nadzorovali ameriški kulturni center Sončnica. To so bili: dr. Anton Bebler (udbovci so ga kodno imenoval Semion), dr. Janez Stanovnik (profesor na filozofski fakulteti, kodno Maks Celjan), dr. Stane Saksida (direktor inštituta za sociologijo in filozofijo, kodno Raziskovalec 1), novinar Jože Šircelj (kodno ime Jonatan),  novinar Slavko Fras (kodno ime Žiga), novinar Večera Drago Flisar (kodno ime Luka), dr. Anton Grizold (kodno ime Gane), zgodovinar dr. Dušan Biber (kodno ime Kaktus, tudi Trn), novinar Ervin Hladnik (kodno ime Urednik), novinar Marjan Sedmak (kodno ime Užičan).

Oni so iskali ljudi, ki bi bili za njih koristni. Očitno so te ljudi ozenili za koristne in so jih pridobili za sodelovanje... Vse to lahko dokažem, saj nikoli ne imenujem sodelavca s pravim imenom, če nisem sto odstotno prepričan, da je bil ta človek pod tem kodnim imenom in da se pod njim skriva pravo ime... Dva bivša sodelavca sta me tožila, ko sem predstavil dokumentacijo na sodišču, sta odstopila od tožbe...

... zakaj je vse to pomembno, da vemo? Zato, ker peščica teh ljudi, bivših udbovcev in bivših komunističnih politikov, vedo, kdo so bili sodelavci in jih lahko izsiljujejo. Imajo lahko nek vpliv, ki ni demokratičen, ki je iz ozadja, z nekim poznavanjem jih lahko kompromitirajo. Zato ne vidim danes druge možnost za predsednika vlade Cerarja in zunanjega ministra Erjavca, da povabita Danila Türk na razgovor, da takoj razčistita to situacijo. Sum se mora odstraniti ali pa se mora potrditi. Potem pa se mora to povedati tako slovenski kot svetovni javnosti. Ne vem, kako bi to izgledalo, če bi začeli padati okostnjaki, če bi Türk postal generalni sekretar OZN in bi ga nekdo na tej osnovi izsiljeval.«