stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes še plohe, v prihodnjih dneh bo pritisnila vročina čez 30 stopinj

Deli na:
Danes še plohe, v prihodnjih dneh bo pritisnila vročina čez 30 stopinj

Foto: Arhiv Reporterja

Del države, predvsem Zasavje, so ponoči zajeli močnejši nalivi. Krajevne plohe in nevihte bodo tudi danes, verjetnejše pa bodo sredi dneva in popoldne. Ob morju bo sončno in suho. Po nestanovitni sredi vremenoslovci za drugo polovico tedna napovedujejo naraščanje temperatur, ki bodo od nedelje do torka predvidoma presegale 30 stopinj Celzija.

Iz občine Zagorje ob Savi so sporočili, da je hudo neurje, ki se je na njihovem območju razbesnelo okrog 23. ure, najhuje prizadelo krajevno skupnost Mlinše-Kolovrat, predvsem naselji Mlinše in Briše. Na Mlinšah so narasli potoki in hudourniki zalili spodnje kletne in stanovanjske prostore v vsaj desetih stanovanjskih hišah, v Brišah še v najmanj treh. Prebivalci še čistijo posledice neurja iz hiš in dvorišč, komunala pa jim pomaga pri odvozu materiala.

Na Mlinšah se je pri enem od objektov sprožil zemeljski plaz. Zaradi zamašenih odtokov je bila poplavljena in zaprta tudi regionalna cesta Zagorje-Mlinše. Gasilci so iz objektov črpali vodo, čistili pretočne jaške, odstranjevali vejevje ter pomagali pri odstranjevanju plazu, dokler del ni prevzela Komunala Zagorje, so zapisali na spletni strani Centra za obveščanje.

Tudi v naselju Briše so gasilci čistili prepuste ob cesti ter odstranjevali vejevje iz potoka Medija. S ceste so pomagali zvleči osebno vozilo, ki je zaradi narasle vode obtičalo. Deroča voda je odnesla del lokalne ceste Medija-Borje, delavci pa se trudijo, da bi jo čim prej odprli za promet. Prav tako je trenutno zaprta cesta Kolovrat-Plavičnik.

Kot so zapisali v občini Zagorje ob Savi, ta hip o višini škode še ne morejo govoriti, bo pa ta vsekakor zelo velika tako na stanovanjskih hišah, ki jih je zalila voda, kot na infrastrukturi. K sreči nobena hiša ni bila poškodovana do te mere, da bi se morali prebivalci izseliti.

Na terenu je rečni nadzornik, ki ocenjuje razmere, občina pa je za hitro intervencijo zaprosila tudi direktorat za vode pri Agenciji RS za okolje, da bi čim prej očistili vodne prepuste in zamašene struge.

Vreme je nevšečnosti povzročalo tudi drugod. V občini Litija je v naselju Potok sunek vetra odlomil vrh drevesa na hišo, pri čemer je poškodoval streho in pretrgal električni kabel.

Gorski reševalci pa so morali na pomoč priskočiti dvema mlajšima planincema, ki sta zvečer obstala v močni nevihti pod vrhom Skute v Kamniško-Savinjskih Alpah. Planinca so oskrbeli in pospremili do bivaka pod Grintovcem, kjer so počakali do jutra. Zjutraj ju je prevzel helikopter Slovenske vojske in ju prepeljal v dolino. Medicinske pomoči pa nista potrebovala.