Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemski izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes praznujemo združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Deli na:
Danes praznujemo združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Foto: Arhiv Reporterja

Na domačiji Štefana Kovača V Nedelici pri Turnišču bo drevi osrednja slovesnost ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki ga od leta 2006 kot državni praznik slavimo 17. avgusta. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor.

Na ta dan se spominjamo dogodkov, ko so prekmurski Slovenci plebiscitarno podprli združitev z matičnim narodom, saj so velesile po koncu prve svetovne vojne na pariški mirovni konferenci soglašale s tem, da ta del ozemlja pripade Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Jugoslovanska vojska je tako oblast v Prekmurju prevzela 12. avgusta leta 1919 in jo 17. avgusta prepustila civilni oblasti. Prav ta dan je prevladal pri odločitvi, kateri datum naj postane praznik, saj so se takrat Prekmurci zbrali na množičnem zborovanju v Beltincih.

Po omenjeni pogodbi je postala meja med Jugoslavijo in Madžarsko razvodnica med Muro in Rabo, tako da so porabski Slovenci ostali pod Madžarsko.

Ker so po sklepu vlade državne proslave ob tem prazniku organizirane vsako peto leto, vmesne pripravijo prekmurske občine same. Letos sta to vlogo prevzeli občni Turnišče in Beltinci, proslava pa ima naslov Združeni ob združitvi in s kulturnim programom ponazarja povezovanje.

Da sta pesem in glasba neodtujljivi del prekmurskega človeka, dokazuje tudi izjemno število vrhunskih glasbenic in glasbenikov, ki prihajajo iz Prekmurja. Z izjemnimi posamezniki in skupinami pa se ponašata tudi obe občini. Na tem bo tudi največji poudarek, so zapisali organizatorji slovesnosti, ki se bo začela ob 19. uri.

Scenarista in režiserja slovesnosti sta Simona Cizar in Boštjan Rous, nastopili pa bodo Prekmurska godba Bakovci, Aeternum, Trio kralja Matjaža, trio Gregorja Zvera, Sergeja Kavaš, Boštjan Rous, Katarina Berden in Viktorija Hartman Adjei.