državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Danes o veljavnosti kandidatur za generalnega direktorja RTVS

Deli na:
Danes o veljavnosti kandidatur za generalnega direktorja RTVS

Foto: Bobo

Programski svet RTVS bo danes odločil o veljavnosti kandidatur, ki so prispele na ponovljeni razpis za generalnega direktorja.

Poleg zdajšnjega v. d. generalnega direktorja Marka Fillija sta jo vložila še nekdanji pomočnik generalnega direktorja RTVS za poslovanje Igor Kadunec in Dušan Hedl, ki je pred leti vodil mariborski študentski radio Marš.

Filli in Kadunec sta kandidaturi vložila tudi na prejšnjem razpisu, vendar je Kadunčevo programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) prepoznal kot nepopolno. Svetniki januarja niso izvolili novega direktorja, saj noben kandidat ni zbral zadostne podpore. Za zaprtimi vrati so se odločali med Fillijem, nekdanjim vodjem produkcije Televizije Slovenija Igorjem Rozmanom in nekdanjim ministrom za kulturo Urošem Grilcem.

Za izvolitev na direktorsko mesto bi moral kateri od treh kandidatov zbrati najmanj 15 glasov, kar pa se tudi po več glasovalnih krogih ni zgodilo. V zadnjem krogu se je programski svet RTVS izrekal zgolj o Filliju, a mu tudi ni namenil dovolj glasov. Svetniki so se odločili za ponovitev razpisa, čeprav so imeli tudi možnost, da bi glasovanje ponovili čez 14 dni.

Programski svet je sicer 27. marca gostil tematsko konferenco o javnosti sej in varstvu osebnih podatkov. V letošnjih postopkih izbire varuha pravic gledalcev in poslušalcev ter generalnega direktorja RTVS so se namreč svetniki soočili s vprašanjem varstva osebnih podatkov kandidatov, ki je odmevalo tudi v zainteresirani javnosti.

Svetniki so izhajali iz razlag pravnih norm, ki varstvo osebnih podatkov postavljajo nad pravico javnosti dostopati do informacij o kandidatih ter na predlog predsednika sveta Mirana Zupaniča v obeh postopkih odločali na zaprtih sejah. Na tematski konferenci pa je prevladalo stališče, da varstvo osebnih podatkov ne sme biti razlog za to, da bi bila seja 24. aprila, ko bodo svetniki izbirali novega generalnega direktorja, zaprta za javnost.

O veljavnosti Fillijeve, Kadunčeve in Hedlove kandidature bo programski svet danes najverjetneje odločal za zaprtimi vrati, seja 24. aprila, ko bo padla končna odločitev, pa bo najverjetneje odprta za javnost.a