Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski parlament vztrajno zavrača obsodbo vseh treh totalitarizmov (tudi komunizma)

Deli na:
Slovenski parlament vztrajno zavrača obsodbo vseh treh totalitarizmov (tudi komunizma)

Foto: Bobo

Študijski center za narodno spravo v sodelovanju z Vojaškim vikariatom Slovenske vojske in župnijo sv. Nikolaja v Ljubljani danes v sredo, 23. avgusta, pripravlja prireditev ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Ob 17.30 bo pred spominsko ploščo vseh totalitarnih režimov na veleposlaništvu Združenih držav Amerike položeno cvetje. Zbrane bosta nagovorila namestnik ameriškega veleposlanika Gautam Rane in direktorica ŠCNR Andreja Valič Zver. Uro pozneje bo ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar v stolnici sv. Nikolaja daroval mašo za žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Po njej bo kratka akademija in slavnostni nagovor pesnika, esejista in prevajalca Braneta Senegačnika.

Napis na plošči veleposlaništva je v angleškem in slovenskem jeziku: »Izkazujemo čast in žalujemo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod fašizmom in nacizmom; izkazujemo čast in žalujemo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod komunizmom; izkazujemo čast vsem Slovencem, ki so iskali mir in se niso mogli izogniti vojni; izkazujemo čast in slavimo pogum vseh Slovencev, ki se trudijo za narodno spravo; slavimo vse Slovence, ki se borijo za ohranitev slovenske neodvisnosti in njene identitete; slavimo pogum, sočutje in dostojanstvo slovenskega naroda.«

Takratni veleposlanik Joseph A. Mussomeli je ob odkritju plošče govoril tudi o ameriški državljanski vojni, ki v teh dneh buri duhove ameriške in širše javnosti. Med drugim je dejal: »Danes Američani ne bi odpustili suženjstva in tudi natančno branje zgodovinskih knjig kaže na dejstvo, da so se mnogi na Jugu med vojno borili za stvari, ki niso imele nobene povezave s suženjstvom. Pripravljeni moramo biti sprejeti dobre namene obeh strani. Brez iskrenega sočutja in medsebojnega spoštovanja so vsi napori za spravo zaman.« 

Tudi pri nas se vrstijo (medijski) pozivi k obsodbi neonacizma in rasizma, pozivi k spoštovanju človekovih pravic in svoboščin. Ob tem se pozablja, da država in njena zakonodajna veja oblasti vztrajno zavračata obsodbo vseh treh totalitarizmov (tudi komunizma), izraženo v Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. V tem mandatu so poslanci SMC, SD, Desusa in ZL kar dvakrat zavrnili predlog SDS o sprejetju resolucije.

Ta je tudi določila 23. avgust (podpis sporazuma Molotov-Ribbentrop) kot dan spomina vseh totalitarnih režimov.