reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cvikl pri maši za domovino: Lastna država je dar!

Deli na:
Cvikl pri maši za domovino: Lastna država je dar!

Foto: Bobo

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je v pridigi med mašo, ki so jo slovenski škofje darovali za domovino, pozval k prizadevanjem za skupno dobro, spoštovanju enkratnosti vsakega človeka in krepitvi zavesti, da je lastna država dar.

Predvsem tisti, ki so jim zaupane pomembne službe, bi morali imeti skupno dobro za prvo merilo delovanja, je pozval.

V pridigi med mašo v ljubljanski stolnici je Cvikl izpostavil tri vrednote, ki se mu zdijo pomembne na poti, da bi Slovenijo čutili kot naš skupen dom. Prva je skrb in prizadevanje za skupno dobro, ki po njegovih besedah pomeni, da smo sposobni izstopiti iz sebe, "iz svojih ozkih interesov in gledati na to, kar je dobro tudi za drugega in za naš skupni blagor". "Tistim, ki so jim zaupane pomembne in odgovorne službe v družbi, bi morali imeti skupno dobro za prvo merilo svojega delovanja. Potem bi se marsikaj spremenilo in tudi ljudje bi se v tej državi počutili drugače: ne zgolj kot številke ali kot sredstva, ampak kot posamezniki, ki imajo v državi svoje mesto," je pozval.

Kot drugo vrednoto je izpostavil spoštovanje dostojanstva in enkratnosti vsakega človeka: "Rekli boste, vse to je zapisano v temeljnih listinah o človekovih pravicah. To je res, toda v praksi in življenju dostikrat temu ni tako. Dostikrat je v ozadju raznih predlogov zakonov čutiti, da anonimni pripravljavci zakonov želijo v imenu svobode verujoče načrtno omejevati in jim onemogočati, da bi lahko svobodno živeli svojo vero," je dejal.

Kot tretjo vrednoto pa je izpostavil zavest, "da je naša skupna domovina za vse nas dar in priložnost". "Ni nekaj samo po sebi umevnega ali slučaj, ampak je to pot dolgega procesa in zorenja," je dejal in opozoril, da lahko "to zgodovinsko priložnost, ki nam je dana, tudi zapravimo".



Zato je po besedah nadškofa metropolita "vsak od nas poklican, da prispeva svoj delež k rasti naše države: ne samo v materialnem smislu, ampak tako, da bi Slovenija napredovala, da bi jo doživljali kot naš skupni dom".

Glede odnosov med Cerkvijo in državo pa je izrazil pričakovanje, "da bo država še naprej nadaljevala dialog s krščanskimi cerkvami in z vsemi drugimi verskimi skupnostmi ter da bo na mednarodni in nacionalni ravni nadaljevala urejanje položaja Katoliške cerkve v Slovenji". "Prepričan sem, da lahko država skupaj s Cerkvami in drugimi verskimi skupnostmi naredi veliko pozitivnega za vse naše državljane," je dodal.

Mašo za domovino je sicer vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Tudi on je v uvodu izrazil upanje, da bodo državniki skrbeli za skupno dobro vseh: "Kajti, ko bodo ljudje videli konkretno prizadevanje, to, da gre vsem na bolje in da zakoni veljajo enako za vse, bo v naši državi več upanja in zaupanja tako v medsebojnih odnosih kot v delovanju državnih ustanov."

Maše so se udeležili najvišji predstavniki države, med drugim predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Miro Cerar. Med ostalimi predstavniki družbenopolitičnega življenja je bilo mogoče opaziti še predsednico NSi Ljudmilo Novak, vodjo poslanske skupine SMC Simono Kustec Lipicer in vodjo poslanske skupine SDS Jožeta Tanka ter predstavnike drugih verskih skupnosti.