stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Čušu ni uspelo, referenduma o omejitvi priseljevanja ne bo

Deli na:
Čušu ni uspelo, referenduma o omejitvi priseljevanja ne bo

Andrej Čuš - Foto: Bobo

Pristajanje Slovenije na kvotni sistem je neodvisni poslanec Čuš označil za svojevrstno hlapčevstvo v odnosu do Bruslja.

Državni zbor je danes s 15 glasovi za in 47 proti zavrnil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o omejitvi priseljevanja in zavrnitvi kvotnega sistema dodeljevanja ilegalnih migrantov po EU, ki ga je v parlamentarno proceduro vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš. Že poslanska razprava v četrtek je pokazala večinsko nenaklonjenost predlogu.

Čuš je v razpravi dejal, da je odločitvi za predlog botrovalo več dejavnikov, posebej pa je izpostavil varnostni vidik. Argument, da rabimo migrante, ker postajamo vse starejša družba, je po njegovih besedah nevarno metanje peska v oči. Pristajanje Slovenije na kvotni sistem je označil za svojevrstno hlapčevstvo v odnosu do Bruslja.


Vlada Čuševega predloga ni podprla. Po njenem mnenju ni bilo jasno razvidno, ali je DZ predlagal razpis posvetovalnega referenduma o nastanitvah migrantov ali omejitvi priseljevanja nasploh. Opozorila je, da je Slovenija kot država članica EU zavezana k vzpostavitvi skupne evropske azilne politike oz. skupnega evropskega azilnega sistema ter delitvi bremen in solidarnosti med državami članicami pri sprejemanju beguncev.

Proti predlogu so se v četrtek izrekli v SMC, DeSUS, SD in ZL. Tudi v NSi so ocenili, da posvetovalni referendum ni pravo orodje za soočanje z migrantsko krizo. Podpora predlogu je prišla le iz SDS. Tudi odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo 8. marca ni izglasoval sklepa o primernosti predloga.

Referendumsko vprašanje bi se sicer po Čuševem predlogu glasilo: "Ali se strinjate, da Državni zbor Republike Slovenije sprejme zakonodajo, ki omejuje priseljevanje v Republiko Slovenijo in zavrača kvotni sistem dodeljevanja ilegalnih migrantov po članicah Evropske unije?"