nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Civilna iniciativa proti azilnemu domu v Velenju zaradi zavrnitve referenduma na upravno sodišče

Deli na:
Civilna iniciativa proti azilnemu domu v Velenju zaradi zavrnitve referenduma na upravno sodišče

Foto: Bobo

Velenjčani, ki nasprotujejo azilnemu domu, so na upravno sodišče vložili tožbo zoper mestno občino pod vodstvom župana Bojana Kontiča, zaradi zavrnitve možnosti, da občani o azilnem domu v KS Stara vas odločijo občani na refendumu.

Objavljamo informacijo o korakih Civilne iniciative proti  izpostavitvi izpostave Azilnega doma v občine Velenje potem, ko je župan zavrnil pobudo za referendum:

CI  je vložila pobudo za razpis  referenduma. Pobuda je izpolnjevala vse formalne in zakonite pogoje. To potrjuje tudi ravnanje župana, ki pobude ni zavrnil zaradi morebitnih formalnih pomanjkljivosti in tudi ni zahteval nikakršne dopolnitve.

CI z nekajdnevno zamudo, ki ji botrujejo praznični dnevi, sporoča, da smo potem, ko je župan na svoji novinarski konferenci zavrnil našo pobudo za razpis naknadnega referenduma proti Sklepom o vzpostavitvi izpostave Azilnega doma na območju Velenja v torek, 27.12.2016, pravočasno vložili tožbo na Upravno sodišče RS. Tožba je vložena zoper  Mestno občino Velenje, ki jo zastopa župan Bojan Kontič, zaradi zavrnitve možnosti, da občanke in občani na referendumu  sami odločijo o tem ali si v  svojem okolju želijo kakršnokoli izpostavo Azilnega doma z emigranti. 

Za takšen korak smo se odločili, ker se po našem mnenju župan skriva za Ministrstvom za javno upravo ter nas sam napotuje, da se obrnemo na državne organe, ki so pristojni za reševanje predmetne zadeve, saj vsebina sprejetih sklepov oziroma zahtev naj ne bi obravnavala predmeta, ki bi bil v pristojnosti občine. Po županovih trditvah sprejeti sklepi naj ne bi bili splošni akti občine, o katerem bi bilo možno odločanje občanov na referendumu. Po našem mnenju, glede na statut MO Velenje,  kakor tudi na ustavo RS, so sprejeti sklepi splošni akt občine. 

Prav tako smo mnenja, da je občankam in občanom Velenja onemogočil, da se izrečejo na referendumu o Azilnem domu v Velenju in »vsilil« občanom mnenje 23-tih  svetnikov koalicije, ki odločajo o nadaljnji usodi Velenja tako glede varnosti kot same kvalitete življenja v mestu.

CI je uporabila pravno pot, ki ji omogoča statut MO Velenje in upa, da ji bo Upravno sodišče RS sledilo in ugodilo, kajti v nasprotnem primeru ni mogoč noben referendum o nobenem vprašanju v občini. V kolikor bo tožba zavrnjena, nam ostaja še pritožba na Ustavno sodišče.

Ker je prisotna negotovost in čas odločitve sodišča, bomo v CI nadaljevali postopke, ki nam jih omogoča statut MO Velenje.