sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Čigave milijone evrov skrivajo Južnoafričani?

Deli na:
Čigave milijone evrov skrivajo Južnoafričani?

Foto: Bobo

Poslovnež Jože Anderlič je pred dnevi z odložnim pogojem prodal zemljišče, kjer je nekoč stal Kolizej, južnoafriškemu skladu Greenbay Properties, ki je povezan z družbo New Europe Property Investment, v kateri je neizvršna direktorica Nevenka Črešnar Pergar, ljubljenka levice in Milana Kučana.

Za Južnoafričane je Slovenija očitno naložbena priložnost. Potem ko je njihov sklad Greenbay Properties v začetku julija za 56 milijonov evrov kupil koprski nakupovalni center Planet Tuš, je pred dnevi pricurljala vest, da bo po izpolnitvi odložnih pogojev za zemljišče, kjer je nekoč stal Kolizej, plačal 15,4 milijona evrov. Za prvo investicijo sklad obljublja 8-odstotni donos, za drugo pa 15-odstotnega. Po poročanju časnika Finance naj bi se Južnoafričani zanimali še za nakup Emonike, za projekt, ki ga je snoval madžarski Trigranit.

Za Južnoafričani naj bi bila razvpita zakonca Pergar, podpornika Foruma 21 in varovanca Milana Kučana, obema je bila kariera vedno postlana z rožicami. Janez Pergar, nekoč predsednik uprave družbe Kompas Turizem, je častni konzul Republike Južna Afrika. Že pred leti je napovedal, da v Slovenijo prihajajo Južnoafričani. Njegova žena Nevenka Črešnar Pergar je bila nekoč generalna sekretarka vlade, kasneje izvršna direktorica v tajkunski Aktivi Group, do marca 2012 generalna sekretarka Foruma 21, trenutno je lastnica podjetja NP Consoulting in neizvršna direktorica  sklada New Europe Property Investment (tržna kapitalizacija je pretekli petek znašala 3,47 milijarde evrov), ki je povezan s skladom Greenbay Properties.

 Sklad, ki ima sedež na Mauritiusu, je bil ustanovljen leta 2014, a pod drugim imenom – Green Flash Properties, ko je bilo vanj vloženih nekaj več kot dva milijona evrov. Petinski lastnik je družba Resilient, ki jo vodi eden najbogatejših Južnoafričanom Des de Beer. Greenbay Properties, ki kotira na borzi na Mauritiusu in v Johannesburgu, je spomladi izdal nove delnice, s katerimi naj bi zbral skoraj pol milijarde evrov. Konec maja so sporočili, da so zbrali skoraj 300 milijonov evrov, tržna kapitalizacija sklada pa je pretekli petek znašala 343,5 milijona evrov.

Kdo je za nakupom novih delnic, ni povsem jasno. Nekateri ugibajo, da gre mogoče tudi za denar slovenskih tajkunov in izginula sredstva iz črnih skladov nekdanje tajne službe. S prospekta, ki ga je sklad moral izdati ob povečanju števila delnic, je razvidno, da bodo investirali predvsem v Srednji Evropi. Do zdaj so vložili okoli 70 milijonov evrov, tolikšna vsota je omenjena tudi na prospektu. Greenbay Properties posluje še na Gibraltarju, v Veliki Britaniji, na Novi Zelandiji in Irskem. V prvem letošnjem četrtletju je posloval z izgubo. Ti skladi, ki pridejo od nikoder in kupujejo propadle projekte, služijo tudi za umazane posle.

Spomnimo. Lastnik pred dnevi prodane gradbene jame pri Kolizeju je bila družba Tivoli projekt, katerega 90-odstotna lastnica je družba Kranjska stavbna družba, ki je v lasti Jožeta Anderliča, ta je bil lani spoznan za krivega zlorabe položaja pri prodaji 80-odstotnega deleža družbe Hypo Upro. Obsojen je bil na leto in pol pogojne in na milijon evrov denarne kazni. Kolizej (poleg Noricuma) je eden od njegovih propadlih gradbenih projektov. Anderlič je večino dobičkonosnega poslovnega imperija preselil v Avstrijo.