stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerarju se je izjava o mafijskih omrežjih vrnila kot bumerang: "Ve se, kdo je mafijski šef!"

Deli na:
Cerarju se je izjava o mafijskih omrežjih vrnila kot bumerang: "Ve se, kdo je mafijski šef!"

Foto: Bobo

Opozicija je ostra v odzivu na izjave premierja Mira Cerarja o lobijih in mafijski državi. Cerar še ni ukrepal, pravijo v ZL. V NSi ga k ukrepanju pozivajo tudi za ceno koalicije, v SDS pa medijo, da so mafijska omrežja postavila to vlado. Če je Slovenija res mafijska država, se ve, kdo jo vodi in kdo je potem mafijski šef, pravi Alenka Bratušek.

Cerar je namreč na nedeljski programski konferenci SMC med drugim dejal, da so pred dilemo, ali bodo dopustili, da Slovenija ostane ali postane mafijska ali pa moderna država. Po njegovih besedah so maske padle in je vidno, kako Slovenijo obvladujejo močni interesni lobiji.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je v izjavi za medije v DZ ocenil, da premier Cerar zelo dobro ve, o čem govori, saj da "je sam zelo blizu tem mafijskim omrežjem". "Ta mafijska omrežja so ne nazadnje postavila njega in njegovo vlado," je pojasnil.

Dokler je bilo to premierju všeč, o tem ni bilo govora, oglasil pa se je zdaj, ko ga ti isti krogi rušijo, je dejal Gorenak. Meni sicer, da bi te mafijce predsednik vlade lahko kaj hitro našel, že če bi se ozrl po njegovem kabinetu; sploh če bi mu pri tem pomagala še notranja ministrica.

Predsednik vlade zelo rad govori o lovkah in lobijih, ni pa v zadnjih dveh letih uvedel še nobenega ukrepa proti njim, pa je dejal poslanec ZL Miha Kordiš. Prav tako jih ni niti enkrat konkretno poimensko navedel ali razložil, o čem teče beseda. Je pa denimo jasno, da si na vladi "privatizacijski lobisti podajajo kljuke", je povedal poslanec ZL.

Po njegovih besedah je premier že na državnozborske volitve odšel brez razvojnega koncepta. Edini koncept je bil moralizem, pa še ta se je končal z žičnato ograjo na meji in z neupravičenimi dodatki v žepih stalno pripravljenih ministrov, je povedal Kordiš.

Po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak so v NSi že davno opozarjali, da Cerar "gleda stran ali pa drema, da ne vidi, da lobiji obvladujejo državo". Sedaj ga v NSi pozivajo k ukrepanju, Novakova pa je prepričana, da bo red lahko naredil le, če bo tvegal razpad koalicije. Tako razglašena koalicija po njenem mnenju tudi ne more narediti nič več, "lahko le pleni".

Novakova je še spomnila, da so koalicije že v preteklosti razpadale zaradi interesov, zato v NSi poudarjajo, da je potrebno lastninjenje državnih podjetij. Tudi stranka SMC je imela v dveh letih mandata pomembno vlogo pri kadrovanju v državnih podjetjih, je opozorila Novakova.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek, ki je SMC zapustil, je opozoril, da smo bili v minulih dveh letih priča kadrovskemu cunamiju lobijev po Slovenskem državnem holdingu, slabi banki, NLB. "Cerar govori eno, povsem drugo dela," je ocenil Dobovšek.

Premier po njegovih besedah sedaj tudi prepričuje "male ljudi", da SMC nima nič s tem in je šele sedaj odkrila lobije, na katere pa je Dobovšek, kot je spomnil, prvi opozoril.

Poslanka in predsednica Zavezništva Bratuškova pa si želi, da je premier izjavo o mafijski državi povedal v afektu. "Ker če je Slovenija res mafijska država, vemo, kdo jo trenutno vodi in kdo je potem mafijski šef ali boter," je dejala v izjavi novinarjem v DZ.

Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan sta pozvala k ukrepanju in k temu, da se preide od besed k dejanjem. "Če smo prišli do točke, da so interesne skupine močnejše od policije in pravosodja, vlade in parlamenta, me resno skrbi," je povedal Erjavec ter izpostavil dolžnost vlade in drugih organov, da ukrepajo.

Kdor ima kakršno koli informacijo o mafijskih skupinah v Sloveniji, naj po besedah Židana ukrepa takoj. "Če ima kdo na razpolago vzvode za to, je to predsednik vlade," je ocenil v izjavi novinarjem.