stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar se je le usedel za mizo z Janšo, pri Pahorju razpravljata o posledicah brexita

Deli na:
Cerar se je le usedel za mizo z Janšo, pri Pahorju razpravljata o posledicah brexita

Foto: Primož Lavre

Vodje parlamentarnih strank pri predsedniku republike Borutu Pahorju razpravljajo o razmerah v EU po odločitvi Velike Britanije za izstop in pozicioniranju Slovenije v smislu napovedanih reform unije. Po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca smo na prelomni točki, Slovenija pa zastopa stališče, da mora EU ostati močna in še bolj povezana.

Po mnenju Erjavca je pomembno, da parlamentarne stranke izmenjajo stališča glede prihodnosti EU. Ocenil je, da smo na prelomni točki v smislu vprašanja, kakšno EU lahko pričakujemo v prihodnje. "Slovenija zastopa stališče, da mora EU ostati močna, še bolj povezana. Vse odločitve, ki se bodo sprejemale glede brexita, pa naj se sprejemajo v okviru sedemindvajseterice," je v izjavi novinarjem ob prihodu na srečanje v predsedniško palačo povedal Erjavec.

Spomnil je, da se je takoj po referendumu v Veliki Britaniji pogovarjal z zunanjima ministroma Italije in Francije, ki sta apelirala, da je treba ohraniti enotnost.

Ideja o federativni EU je po ocenah zunanjega ministra idealen cilj, ki pa ne bo kmalu dosežen. Ne predstavlja si namreč, da bi države, kot je Francija, zunanjo politiko prepustile Bruslju. "To je vizija, ideja, a do tega ne bo prišlo," je ocenil.

Erjavec je tudi zadovoljen, da brexit ne vpliva na nadaljevanje približevanja držav Zahodnega Balkana uniji.

Predsednik SD Dejan Židan danes pričakuje enotno spoznanje, da izhod Velike Britanije ni tragedija za EU, da pa bi bila napaka napačen odziv na to. Velika Britanija ima po njegovem mnenju vso pravico, da odide, nima pa pravice zahtevati privilegiranega položaja. Ponovil je, da imamo od EU koristi, saj nam daje stabilnost, varnost in mir, možnosti za gospodarsko rast.

Po Židanovih besedah pa je treba tudi spoznati, da EU, kakršna je bila doslej, ni zadostna, saj se sicer brexit ne bi zgodil. Zato pričakuje spremembe, zlasti pri učinkovitosti unije oz. njenem odzivanju na težave, želi si tudi, da bi EU več razmišljala o ljudeh. Vloga Slovenije pa je, tako Židan, da je še naprej v centru Evrope.

Prvak SDS Janez Janša je ob prihodu povedal le, da je prišel poslušati tiste, "ki pravijo, da imamo rešitve". Predloge bo komentiral po srečanju.

V NSi po besedah predsednice Ljudmile Novak pričakujejo, da bo Slovenija ostala trden člen EU, nujno pa je, da EU znova obudi zavedanje, zakaj je potrebna in v čem je njen smisel. Novakova je prepričana, da je EU potrebna vsem, potrebna pa je tudi razprava znotraj držav članic oz. skupna razprava o tem, kaj mora povezava ohraniti.

"Zagotovo smo povezani bolj varni. Potrebno je ohraniti gospodarsko sodelovanje, nujen pa je tudi dialog med članicami o skupnih ciljih," je povedala Novakova. Slovenija mora po njenem mnenju ostati povezana z ustanovnimi članicami EU oz. tistimi, s katerimi ima najintenzivnejše gospodarsko sodelovanje.