901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar razkačen, ker je podmladek SD podprl proteste delavcev Luke Koper

Deli na:
Cerar razkačen, ker je podmladek SD podprl proteste delavcev Luke Koper

Foto: Bobo

Dogajanje v Luki Koper pušča posledice tudi v koaliciji. Po tistem, ko so se pojavile neuradne informacije, da je med partnerji zavrelo zaradi podpore podmladka SD protestom, v SMC od partneric pričakujejo enotnost. Za državo je pomembno, da jo vodijo stabilni, trdni in k javnemu dobremu zavezani politični akterji, poudarja Simona Kustec Lipicer.

Neuradno je premier Miro Cerar koalicijskim partnerjem na jutranjem srečanju jasno sporočil, naj se v zadevi Luke Koper začnejo obnašati odgovorno, enotno in državotvorno, kot se od koalicijskih partnerjev pričakuje, ter pri domnevnih nepravilnostih glede delovanja Luke v skladu s svojimi pristojnostmi tudi ukrepajo. V nasprotnem primeru je sodelovanje partnerjev nesmiselno, naj bi danes partnerjem še sporočil predsednik vlade.

Današnje koalicijsko srečanje pred sejo vlade se je namreč končalo neobičajno hitro. Kot je ob prihodu na sejo vlade novinarjem povedal prvak SD Dejan Židan, so sestanek končali v desetih minutah. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je sicer v izjavi novinarjem pojasnila, da se je koalicija končala prej kot običajno zato, ker so odprta bistvena vprašanja davčnega prestrukturiranja in dokončne politične volje za to, da bi to temo danes zaprli, ni bilo. Podobno je po seji vlade v izjavi novinarjem pojasnil prvak SD Dejan Židan.

Čeprav so uradne izjave koalicijskih partnerjev previdne, pa naj bi kratkemu sestanku botrovalo nezadovoljstvo premierja in predsednika SMC Mira Cerarja s stališči Mladega Foruma, podmladka SD. Ti so se na svoji spletni strani pridružili današnjim protestom pred vlado po dogodkih v Luki Koper, okrcali oblast ter zahtevali odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje.

"Ravnanja nekaterih predstavnikov oblasti v zadnjem času so sprožila izjemen odpor ljudstva. Laži, sprenevedanja, naključne interpretacije napačnih podatkov in nenazadnje nespoštljiv odnos predsednika vlade do ljudi, delavcev, državljank in državljanov. Za nas je to nesprejemljivo," so med drugim navedli v podmladku.

Kustec Lipicerjeva je na vprašanja v zvezi s tem v izjavi novinarjem odgovorila s pričakovanji do koalicijskih partnerjev. Pohvalila je delo vlade v prvi polovici mandata pod vodstvom SMC ter izrazila željo, da bodo lahko enotno in stabilno delovali tudi v drugi polovici mandata. "S tistimi, ki jih vodijo takšni motivi," je pristavila. Po njenih besedah je namreč za prihodnost države pomembno, da jo vodijo politični akterji, ki so stabilni, trdni in zavezani k javnemu dobremu.

"Če obstajajo drugačni pogledi, so legitimni, a v tej vladni koaliciji nimajo prostora. Vsaka stranka se sooča z določenimi premisleki, izzivi in odprtimi vprašanji, a je to stvar njene notranje demokracije," je sporočila koalicijskim partnerjem. Vlada in SMC po njenih besedah od partneric pričakujeta, da v koaliciji delujejo enotno, stabilno, zavezano in odgovorno.

Če pri partnerjih obstajajo kakšni pomisleki, jih morajo stranke najprej razčistiti v lastnih vrstah, je še dodala Kustec Lipicerjeva.

Po Židanovih besedah je že iz zgodovine delovanja podmladka znano, da je njihov podmladek "dokaj bojevit in na trenutke revolucionaren". Na vprašanje, ali se stranka uradno distancira od stališč podmladka, ni odgovoril konkretno. "Vodstvo stranke nikoli ni posegalo v delovanje podmladka, pač pa je samostojna organizacija v SD in gojijo svojo tradicijo. Tudi sedaj stranka nima namena, da bi posegala v delovanje podmladka," je dejal.

Sicer pa Židan ocenjuje, da današnji protesti v Ljubljani niso potrebni, saj so že ob dogajanjih v Luki Koper ugotovili, da je nekatere zadeve v zvezi s tem treba urediti in za to ni treba priti v Ljubljano.

Na vprašanje delovanja koalicije v takšnih razmerah je odgovoril, da je vse tako, kot je bilo doslej. Po njegovih besedah imajo koalicijsko pogodbo, ki velja.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec dogajanja ni komentiral.