Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar poslance poziva, naj zavrnejo politiko, ki "degradira slovensko politično prizorišče"

Deli na:
Cerar poslance poziva, naj zavrnejo politiko, ki "degradira slovensko politično prizorišče"

Foto: Državni zbor/Borut Peršolja

Predsednik vlade Miro Cerar trdi, da v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija ni prekršil ustave in zakonov.

Po njegovem mnenju gre pri ustavni obtožbi za kriminalizacijo političnih odločitev. Poslance je pozval, naj "z zavrnitvijo neutemeljene ustavne obtožbe zavrnejo tudi politiko, ki s takimi obtožbami degradira slovensko politično prizorišče".

Cerar je zavrnil vse točke ustavne obtožbe, ki so jo proti njemu vložili poslanci SDS. Kot je dejal na današnji izredni seji DZ, se je skladno z zaprisego za predsednika vlade in v okviru ustavnega reda, katerega del je tudi naše in mednarodno pravo človekovih pravic, odločil za pobudo, da bi vlada odločala o izdaji dovoljenja za začasno prebivanje Šamiju.

K tej pobudi ga, kot trdi, ni vodil le človekoljubni vidik, ampak tudi zelo trezen premislek o interesu Slovenije. "Ocenil sem torej, da je takšen predlog primeren, pravno nesporen in pravičen. Zanj zato še danes sprejemam vso politično odgovornost - očitke v zvezi z njegovo protiustavnostjo in nezakonitostjo pa v celoti zavračam, saj nikoli nisem in tudi ne bom posegal v postopke avtonomnih in neodvisnih državnih organov," je dejal.

Premier je opozoril, da kar je za "predlagatelje v tem primeru kršitev ustave in zakonov, zloraba pravic in pooblastil oziroma celo kaznivo dejanje, je zame pravno dopustno prizadevanje za uresničevanje človekovega dostojanstva, tudi v kontekstu javnega interesa".



Očitek SDS, da Cerar s svojim ravnanjem v tem primeru ni le prekoračil svojih pooblastil, ampak tudi zlorabil položaj in Šamiju pridobil nepremoženjsko in premoženjsko korist, je premier označil za nesmiseln. Kot je opozoril, ne gre za nikakršno kaznivo dejanje, ampak za predlog "predsednika vlade za iskanje možnih pravnih rešitev, ki pa ni privedel do vsebinske odločitve, ki sem jo želel". Kot trdi, ima predsednik vlade pravico in pristojnost, da odpre tudi takšna vprašanja, kot je rešitev primera Šami.

"V vrednostnem svetu, za katerega si kot predsednik vlade prizadevam vsak dan svojega mandata, ni prostora za razmišljanja ali dejanja, ki jih zastopate predlagatelji. Zato - poslanci SDS - zavračam takšna vaša ravnanja - kakor zavračam vsako od točk vaše ustavne obtožbe," je dejal.

Po njegovem mnenju je očitno, da je ustavna obtožba neutemeljena, kar da dodatno potrjuje nedavna sodba upravnega sodišča glede primera Šami. "Pa vendar je del opozicije posegel po tem institutu naše ustavne demokracije, ki sodi med njena najtežja orožja," trdi Cerar.

Poslanci SDS namreč Cerarju v predlogu ustavne obtožbe očitajo zlorabo položaja v primeru Šami. Po njihovem mnenju je Cerar v tem primeru zlorabil uradni položaj, prestopil meje zakonito določenih pooblastil ter Šamiju pridobil nepremoženjsko korist.