Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar od šefa DUTB Simonetija zahteva pojasnila

Deli na:
Cerar od šefa DUTB Simonetija zahteva pojasnila

Foto: Bobo

Vlada je danes obravnavala poročilo ministrstva za finance glede prejemkov zaposlenih v DUTB in družbah v njeni lasti, a odločitev ni sprejemala. Znova bo o tem razpravljala prihodnji teden, ko bodo na sejo povabili tudi predsednika upravnega odbora DUTB, in takrat odločila, je med sejo vlade povedal premier Miro Cerar.

Cerar je pripravo poročila ministrstvu za finance naročil po objavi posnetkov sej upravnega odbora DUTB na spletnem portalu Pod črto, iz katerih je med drugim razvidno, da je DUTB vsaj v dveh primerih obšla t. i. Lahovnikov zakon, ki omejuje plače vodilnih v državnih podjetjih, ter da je sedanji predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti predlagal nov obvod zakona, a predloga upravni odbor nato ni sprejel.

"V tej zadevi, ko gre za tako pomembno institucijo, ne morem pristati na to, da bi se sprejemale dokončne sodbe zgolj na podlagi medijskih izjav, na nek populističen način," je v izjavi novinarjem dejal Cerar.

Zato je napovedal, da bo vlada prihodnji teden zasedala kot skupščina DUTB in da bodo na sejo povabili tudi predsednika upravnega odbora DUTB Marka Simonetija, "da bo lahko tudi osebno odgovoril na vprašanja, dileme, ki se porajajo v zvezi z znanimi dogodki".

"Menim namreč, da mora pravna država vsakemu omogočiti, da se izjasni o dejstvih, ki so zanj pomembna. Pričakujem pa zelo jasno pojasnilo in tudi zelo jasne odgovore ministrstva za finance, kajti prihodnji teden bomo o tem, kaj se je dogajalo in kakšne bodo posledice ter ali bo kdo moral nositi odgovornost, sprejeli odločitev," je povedal Cerar.

Razrešitev šefa DUTB Simonetija ob Erjavcu zahteva tudi Židan

Predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti je izgubil tudi zaupanje SD, ki se po potrebnih postopkih zavzema za njegovo razrešitev, je po vrhu koalicije povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. Tako vztrajajo tudi v DeSUS, medtem ko se v SMC konkretno ne izrekajo o položaju Simonetija. Je pa Simona Kustec Lipicer (SMC) poudarila pomen zaupanja.

V SD se zavzemajo za to, da spoštujejo postopke in zaseda skupščina DUTB, "a vemo, kaj smo slišali," je danes povedal Han. Zato verjame, da bo skupščina sprejela takšno odločitev, da bodo iskali naslednika Simonetija. "Ne potrebujem velikih poročil, zaupanje je omajano," je poudaril.

Kustec Lipicerjeva je izpostavila pomen zaupanja. "Modro bomo morali presoditi med iskanjem objektivne odgovornosti, ki jo narekujejo pravila prava, in splošnim zaupanjem v delovanje posameznikov, ki vodijo te zelo pomembne politične institucije," je po koalicijskem srečanju v izjavi novinarjem dejala vodja poslanske skupine največje vladne stranke.

Poudarila pa je, da morajo tudi v tem primeru, ko je javnost razburil posnetek, na katerem Simoneti razmišlja, kako obiti t.i. Lahovnikov zakon, slediti vsem pravilom. To je, da vlada kot skupščina pozove upravo k poročanju ter se na tej podlagi odloči kot odgovorna lastnica, je pojasnila Kustec Lipicerjeva. Tako po njenih besedah sledijo pravilom ter ne politizirajo in presojajo vnaprej, saj to ni naloga politike.

Koalicijski partnerici DeSUS in SD se sicer zavzemata za spoštovanje postopkov v tem primeru, vendar sta na podlagi posnetka odločnejši. Prvak DeSUS Karl Erjavec je že minuli teden Simonetija pozval k odstopu, sicer bodo predlagali njegovo razrešitev. Danes je izrazil pričakovanje, da ga bo v tem predlogu podprl tudi premier Miro Cerar.

Po koalicijskem srečanju v DeSUS vztrajajo pri svoji zahtevi, je povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša. Ob tem upa, da tej temi v prihodnje ne bo več treba posvečati toliko razprave, ampak bodo morda več govorili o ljudeh, ki živijo na robu preživetja. Na delovnih mestih, kot je v DUTB, pa naj po besedah Jurše delajo tisti, ki so pripravljeni delati tudi za "normalno nagrado".

Medtem pa se je odprlo tudi vprašanje morebitne spremembe t.i. Lahovnikovega zakona. Če predvsem menedžerji menijo, da jih ta zakon omejuje in tako ne morejo delati, naj se izpostavijo pred javnostjo in predlagajo spremembe, je pozval Han. To je po njegovih besedah stvar postopkov in zatem odločitve političnih strank, zdaj pa je treba obstoječo zakonodajo spoštovati.

Kustec Lipicerjeva je spomnila, da nekateri izpostavljajo menedžerski problem, povezan s plačami. Če bo treba o zakonu ponovno premisliti, zagotavlja, da bodo v SMC to naredili, nikakor pa ne z vnaprejšnjim scenarijem glede sprememb.

Poročilo po besedah ministrice za finance Mateje Vraničar Erman ugotavlja, da prejemki članov upravnega odbora v celoti upoštevajo usmeritve vlade in da so pogodbe poslovodnih oseb v družbah v lasti DUTB skladne z Lahovnikovim zakonom. Interne akte, ki določajo prejemke zaposlenih v DUTB, bosta proučili ministrstvo za delo in gospodarsko ministrstvo.

Ministrstvo je med drugim v danes obravnavanem vmesnem poročilu pregledalo tudi prejemke v družbah, ki so v pretežni ali delni lasti DUTB, kjer je treba upoštevati določila Lahovnikovega zakona. Ugotovili so, da so obstoječe pogodbe skladne z zakonom, so pa zahtevali tudi nekaj dodatnih pojasnil, je dejala ministrica.

Pridobili so tudi pojasnilo, da razprave, ki so se potekale na upravnem odboru DUTB, niso bile namenjene zlorabam ali izigravanju veljavne zakonodaje, iskale pa so se možne rešitve za nagrajevanje kriznih menedžerjev, ki jih želi angažirati DUTB.

"Sklepi upravnega odbora tem razpravam niso sledili, saj so sklenjene pogodbe skladne z zakonom," je poudarila Vraničar Ermanova. Dodatne pogodbe, ki bi lahko bile sporne, namreč niso bile sklenjene. Ker pa ministrica v prihodnje ne želi sporadično dobivati podatkov z DUTB, so pripravili dopolnitev smernic za delovanje, na podlagi katerih bo DUTB želene podatke redno posredovala ministrstvu.

Na vprašanje, ali ne gre v primeru razkritja posnetkov sej za sprenevedanje ministrice, saj ima ministrstvo za finance svojega predstavnika v upravnem odboru, je Vraničar Ermanova poudarila, da sama na sejah ni sodelovala, prav tako ni bila seznanjena z mnenji posameznikov, ki so na sejah sodelovali. Kot je dodala, se v razpravah pojavljajo različne ideje, pomembno pa je, kaj je na koncu sprejeto.

Glede špekulacij, da bi namesto Simonetija v DUTB lahko prišel nekdanji državni sekretar Metod Dragonja, pa je Vraničar Ermanova dejala, da prvič sliši za takšne ideje. Sicer pa si že vse od imenovanja za ministrico prizadeva, da bi Dragonja okrepil ekipo na finančnem ministrstvu, saj ga ceni kot strokovnjaka, vendar pogovorov o tem še nista zaključila.