900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Ob več kot 15-minutnem zastoju ciljno usmerjen nadzor

Deli na:
Cerar: Ob več kot 15-minutnem zastoju ciljno usmerjen nadzor

Ni nobenega mehanizma, ki bi Hrvaški vsilil izvedbo sodbe v postopku, je pred srečanjem pojasnil slovenski premier Miro Cerar. - Foto: Twitter

Evropska komisija je na pobudo Slovenije pripravila podrobnejše smernice za izvajanje sistematičnega nadzora na slovensko-hrvaški meji, je poudaril slovenski premier Miro Cerar po tristranskem srečanju s Hrvaško in Evropsko komisijo v Bruslju. V primeru več kot 15-minutnega zastoja bo mogoče preiti na ciljno usmerjen nadzor, je pojasnil.

To je po Cerarjevih besedah napredek. Slovenija bo lahko te podrobnejše smernice začela izvajati že v prihodnjih dneh. Če se bo izkazalo, da so potrebna dodatna pojasnila, jih pričakujejo od komisije.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izrecno poudaril, da Slovenija korektno izvaja pravila o sistematičnem nadzoru in da ji ni česa očitati, je izpostavil premier.

V odziv na različne interpretacije v javnosti je Cerar jasno povedal, da Slovenija je in bo izvajala pravila, kot je treba, a nikakor ne na škodo Hrvaške. "Slovenija nikakor nima namena nikomur škodovati," je poudaril.

Škoditi komur koli z zlorabo sistematičnega nadzora na meji bi bilo po Cerarjevih besedah popolnoma nesmiselno. "Vse takšne obtožbe ali domneve, ki so se v minulih pojavljale, so povsem neutemeljene," je poudaril.

Slovenija je zato po njegovih besedah tudi ob sedanjem izvajanju novih pravil ob velikih zastojih na meji uporabila določbe, ki so omogočile določene odstope, in prešla na ciljni nadzor.

"Od tu naprej sem si želel dodatna pojasnila komisije, ki je tista, ki nam lahko pomaga tolmačiti uredbo," je pojasnil premier. Ta dodatna pojasnila oziroma podrobnejše smernice je komisija podala danes.

Tristranski sestanek s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in Junckerjem je bil po Cerarjevih besedah konstruktiven. Vse tri strani druži isti cilj - da se pravila izvajajo korektno in da se zagotavlja varnost, a da se s tem ne povzroča dodatnih zastojev.

O petkovem pozivu hrvaškega premierja h konsenzu, podobnemu dogovoru Hrvaške in Madžarske, Cerar pravi, da je komisiji pojasnil, da so razmere na slovensko-hrvaški meji drugačne kot na hrvaško-madžarski meji.

Preko Hrvaške v Slovenijo prehaja vsaj petkrat več potnikov kot iz Hrvaške na Madžarsko. Poleg tega so med njimi številni z Bližnjega vzhoda, Sirije, Afrike in Turčije, tako da je struktura potnikov povsem drugačna, zato nadzor terja drugačen pristop, je pojasnil Cerar.

Slovenski premier je ob tem še poudaril, da vrste na mejah so bile in bodo. "Tudi v preteklih letih, ko ni bilo te uredbe, so bile večurne kolone," je spomnil.

"Pričakovanja ljudi ne smejo biti prevelika, da kolon ne bo. Bomo pa lahko tiste, ki dodatno nastajajo zaradi nove ureditve, s temi smernicami zdaj zmanjševali," je pojasnil.

Tudi te podrobnejše smernice sicer ne dopuščajo splošnega ciljnega nadzora za vse poletje in na vseh mejnih prehodih. "Ciljni nadzor je utemeljen, kadar zanj nastane potreba in možnost. Oboje je treba ugotavljati konkretno," je poudaril Cerar.

Premier je ob tem izpostavil, da s temi podrobnejšimi smernicami ostajajo v okviru evropske uredbe o sistematičnem nadzoru in da je za Slovenijo pomembno, da ostane schengenska članica.

Ob tem je znova izpostavil poziv k ukinitvi začasnega nadzora na avstrijsko-slovenski meji, notranji schengenski meji, ki po prepričanju Slovenije ni nikakor utemeljen, za kar obstajajo objektivni dokazi.

Komisija naj bi kljub temu po neuradnih napovedih v sredo predlagala še trimesečno podaljšanje tega nadzora. Ukrep morajo potrditi članice s kvalificirano večino, ki je kljub nasprotovanju Slovenije in še nekaterih držav doslej ni bilo težko doseči.