urska horvat Odkrito.si

Urška Hrovat zaradi hude poškodbe glave pristala...

Gasper_Grom Svet24.si

Grom jih bo odvajal od nezdravih razvad

manica janezic Svet24.si

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

meral-cetinkaya-106929l Njena.si

Ko mama Zeynep odvrže filmsko masko ...

ANA_Gorske sanje_snemalni dan_025 Njena.si

Huda poškodba slovenske smučarke kriva za ...

Slovenija

Cerar o svojem "šokantnem" pozivu: To je moja pravica in dolžnost

Deli na:
Cerar o svojem "šokantnem" pozivu: To je moja pravica in dolžnost

Foto: STA - Cerar zavrača ideološke boje.

Premier Miro Cerar je danes v povezavi s svojim pozivom k umiku predloga za sklic seje odbora za obrambo, na kateri naj bi govorili o pripravljenosti vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma, zanikal vpletanje v zakonodajno vejo oblasti.

Poziv je bil v tem primeru njegova pravica in dolžnost, je zatrdil.

Mahnič je na Twitterju zapisal, da je nad pozivom predsednika vlade "šokiran".

Cerar je v ponedeljek poziv glede za četrtek predvidene seje naslovil na predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Žana Mahniča (SDS). Na novinarsko vprašanje glede očitkov o vpletanju izvršne veje oblasti v zakonodajno je danes ob robu mednarodnega sejma obrti in podjetnosti - MOS v Celju to zanikal.

"Nikakor se ne vpletam v zakonodajno vejo oblasti, imam pa kot predsednik vlade, ki bo glavni pogajalec tudi naprej glede izvršitve arbitražne odločbe, ne samo pravico, ampak tudi dolžnost, da opozorim na to vprašanje in pozovem predstavnika stranke SDS Mahniča, da umakne to točko z dnevnega reda," je dejal.

Ponovil je, da takšna obravnava ni primerna, saj Slovenija vodi politiko miru in nenasilja. "Razprave, ki bi sprožale asociacije na kakršenkoli angažma vojske v zvezi s tem vprašanjem, so popolnoma neprimerne in bi lahko v mednarodno okolje poslale napačno sporočilo," je dodal.

Zavzema se za vztrajanje pri enotnosti glede spoštovanja arbitražne odločbe in njene implementacije ob pričakovanju, da bo to storila tudi Hrvaško. Obenem pa se zavzema za to, da se slovenska politika vzdrži dejanj, ki bi sprožala vprašanja v smislu konfliktnosti ali poslabšanja dobrih vezi med državama.

Cerar je danes v Celju s podpredsednico hrvaške vlade Martino Dalić odprl sejem MOS. Kot je še dejal, se z Dalićevo nista pogovarjala o arbitraži, bo pa to obravnaval na prihodnjem srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

55. nujna seja parlamentarnega odbora za obrambo, ki bo zaprta za javnost, je sklicana za četrtek ob 16. uri. Mahnič je nanjo poleg članov odbora povabil med drugim ministrico za obrambo Andrejo Katič, načelnika generalštaba generalmajorja Andreja Ostermana ter predstavnike slovenske obveščevalno-varnostne agencije in obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo.