900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar o poraznem rezultatu svoje kandidatke: To ni nezaupnica SMC

Deli na:
Cerar o poraznem rezultatu svoje kandidatke: To ni nezaupnica SMC

Miro Cerar in Maja Makovec Brenčič. Kandidatka SMC in aktualna ministrica je na predsedniških volitvah dosegla izjemno slab rezultat. - Foto: Bobo

Predsednik SMC in premier Miro Cerar priznava, da so v volilno kampanjo za predsednika republike vstopili prepozno. So pa po njegovih besedah ponosni na svojo kandidatko Majo Makovec Brenčič.

Rezultat oziroma podpora, ki se nakazuje njihovi kandidatki, pa po njegovem mnenju ni nezaupnica stranki.

Cerar je v štabu SMC na sedežu stranke opozoril, da je bila za SMC to prva predsedniška kampanja. Priznal je, da so vanjo vstopili prepozno, hkrati pa je prepričan, je to dobra izkušanj za SMC. "Smo pa zelo ponosni na našo kandidatko Majo, kajti uspela je predstaviti naše vrednote, bila je pogumna, odločna, prinesla je nov, svež veter v predsedniško kampanjo," je dejal.

Nekaterih navedb, da je velik del volivcev SMC glasoval za aktualnega predsednika republike Boruta Pahorja, Cerar ni želel komentirati, saj da ne ne pozna metodologije, kako so prišli do teh podatkov.


Je pa ponovil kritiko do Pahorja. "Razumem, da politiki moramo nastopati tako, da je to vidno navzven, ampak to ne sme biti bistveno. Tisti, ki pretirava s pojavnostjo, zanemarja pa vsebino, ne more biti dober politik, ker ne dela dovolj redno za državljane," je dejal premier in dodal, da je to v kampanji izpostavila tudi Makovec Brenčičeva, to pa zagovarja tudi SMC.

Zavrnil je tezo, da bi bila nizka podpora, ki se Makovec Brenčičevi nakazuje v volilnih napovedih (0,9 odstotka), nezaupnica SMC. "Tega ne moremo povezovati," je prepričan. Dodal je, da bo SMC na parlamentarnih volitvah zagotovo lahko pokazala veliko dobrih stvari.

Predsednik SMC in premier je komentiral tudi nizko volilno udeležbo, ki se nakazuje. O vzrokih za to težko ugiba. "Če bo tako nizka, je to še en dokaz, kako smo razvrednotili tako pomembno kampanjo, kot je predsedniška, kako ljudje izgubljajo interes za tako politiko, da je to politika šova, nastopanja, ki premalo daje poudarku vsebinam," je dejal.

V drugem krogu, v katerem se bosta pomerila aktualni predsednik Borut Pahor in kamniški župan Marjan Šarec, bo po premierjevi oceni izid zelo negotov. Kot je dejal, je zato zelo pomembno, kako se bo do tega opredelila SMC. Napovedal je, da bodo v stranki to storili v prihajajočih dneh. Izognil pa se je direktnemu vprašanju, kateri od kandidatov, ki sta na današnjih volitvah najbolj prepričala volivce, ima več vsebine. "Verjamem, da bodo volivci na koncu izbrali pravega kandidata," je še dejal.