požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar migrantom skoraj pol milijona evrov za učenje slovenščine

Deli na:
Cerar migrantom skoraj pol milijona evrov za učenje slovenščine

Foto: Bobo

Vlada Mira Cerarja bo do junija 2018 namenila skoraj pol milijona evrov za tečaje slovenskega jezika tujcem, ki niso državljani EU in osebam s priznanim statusom mednarodne zaščite.

Pred dnevi je v Slovenijo prispela četrta skupina oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so bile iz Italije v Slovenijo premeščene v okviru postopka premestitve (relokacija), za katero so na ravni Evropske unije glasovali vsi slovenski evroposlanci (z izjemo Tanje Fajon, ki je bila odsotna).Gre za 11 državljanov Eritreje, ki so jih namestili v azilni dom na Viču v Ljubljani. Vsi so že podali vloge za mednarodno zaščito. Do sedaj je bilo v Slovenijo premeščenih 135 oseb, od tega 34 državljanov Eritreje iz Italije ter 84 državljanov Sirije in 17 državljanov Iraka iz Grčije.

Ker nihče od teh ne zna slovenščine, tujcev pa je v Sloveniji vse več in še prihajajo, je ministrstvo za notranje zadeve konec lanskega leta objavilo javni razpis za izvajanje tečajev slovenskega jezika v Celju, Zagorju, Trbovljah, Slovenskih Konjicah, Slovenj Gradcu, Ravnah na koroškem, Velenju, Žalcu, Šoštanju, Novi Gorici, Ajdovščini, Postojni, Idriji in Tolminu. »Cilj izvedbe programov je tujcem, ki niso državljani Evropske unije in osebam s priznanim statusom mednarodne zaščite, zagotoviti znanje slovenskega jezika, potrebno za uspešno opravljanje preizkusa znanja iz slovenskega jezika na osnovni ravni oziroma znanje slovenskega jezika na ravni, ki je potrebna za osnovno sporazumevanje. V proces učenja slovenskega jezika so integrirane vsebine iz življenja in dela, ki krepijo integracijo priseljencev v slovensko družbo,« je zapisano v javnem naročilu, katerega ocenjena skupna vrednost znaša 393.442,62 evra brez DDV oziroma 472.131,10 evra z DDV.

Začetni program obsega učenje slovenskega jezika in seznanjanje s slovensko zgodovino, kulturo in ustavno ureditvijo. Obsega 180 ur, namenjen je državljanom tretjih držav, ki jim je pristojna upravna enota izdala potrdilo o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v tem programu in osebam, ki jim je bil priznan status mednarodne zaščite in jih k udeležbi napoti naročnik. Na voljo so tudi dodatni programi (120 ur), namenjeni pa so tistim, ki so že obiskovali začetni program. Za tiste, ki jim slovenščina nikakor ne gre v glavo, bo v izjemnih primerih na voljo še dodatnih 100 ur.

Na spletni strani eNaročanje še ni podatka o oddaji naročila in pogodbe z izbranim ponudnikom.