zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Kopač Mrakova uživa moje zaupanje

Deli na:
Cerar: Kopač Mrakova uživa moje zaupanje

Foto: Bobo

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak po besedah premierja Mira Cerarja uživa njegovo zaupanje, a je pomembno, ali bo pripravila dovolj prepričljiv odgovor na interpelacijo. Ministrica pa bo morala odgovoriti tudi na druga vprašanja s področja ministrstva, med drugim Cerar od nje pričakuje pospešeno sodelovanje pri spremembi delovnopravne zakonodaje.

Premier Miro Cerar pričakuje odgovor ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak na interpelacijo, ki jo je zoper nje zaradi dogodkov v zvezi z dodelitvijo dveh dečkov v rejništvo vložila SDS. Rok za odgovor se izteka prav v teh dneh.

A je Cerar v današnji izjavi novinarjem po vladnem posvetu na Gradu Jable poudaril, da je ta resor zelo širok in se pojavlja veliko težav. Ministrica bo po njegovih besedah morala odgovoriti tudi na druga vprašanja, ki se bodo v procesu interpelacije v DZ pojavila.

Koalicija se je sicer že dogovorila, da bo problematiki, ki sodi pod okrilje ministrstva za delo, namenila posebno srečanje. Ne bo šlo za neposredno ugotavljanje odgovornosti ministrice, zagotavlja Cerar, če pa bi se izkazalo, da na posameznem področju ne dela optimalno, pa bodo o tem z njo spregovorili.

Ministrica je po njegovih ocenah v dosedanjem mandatu naredila nekaj pomembnih korakov, a Cerar pričakuje, da bo zdaj pospešeno sodelovala na področju sprememb delovnopravne zakonodaje. In sicer v smeri spodbud gospodarstvu, da bo lahko učinkoviteje in manj obremenjeno delovalo, da pa bodo tudi delavci dovolj varni.

Obenem Cerar od Kopač Mrakove v kratkem pričakuje predloge ukrepov glede organiziranosti sindikatov, saj imamo po njegovem mnenju na tem področju nenormalen položaj, denimo preveč sindikatov v javnem sektorju. Tudi o tej temi bodo spregovorili na tematskem vrhu.

Koalicijo pesti še dogovor glede izredne uskladitve pokojnin, pri kateri najbolj zavzeto vztrajata DeSUS in SD, pridružila pa se jima je tudi SMC. Prvak DeSUS Karl Erjavec je minuli mesec dejal, da napore koalicijskih strank za uskladitev podpira tudi premier Cerar, DeSUS pa želi uskladitev še pred letnimi dopusti. Erjavec je še ocenil, da bo tudi minister za finance Dušan Mramor, ki mora za to najti denar, odločitev prej ali slej izvršil.

Vendar je Cerar danes pojasnil, da gotove odločitve za zdaj še ni. Ponovil je, da si vsi prizadevajo za možnost usklajevanja pokojnin, a morajo pri tem upoštevati javnofinančni okvir. DeSUS in SD sta tako po njegovih besedah pri zahtevi za izredno uskladitev pokojnin prekršila dogovor iz lanskega leta, utrjen s proračunom. "Zakonskih podlag za to usklajevanje nimamo, zato jih bomo morali spremeniti," je pojasnil Cerar in dodal, da če bodo na tem področju dodali, bodo morali nekje vzeti.

Po njegovih besedah bodo morali uvesti nove strukturne spremembe na drugih področjih, denimo sociale in dela. "Jasno je, da tudi SMC podpira usklajevanje pokojnin, a mi smo odgovorni in se zavedamo, da ne moremo dati nekih praznih obljub, če nimamo sredstev," je pristavil Cerar.

Določene odločitve glede tega bi lahko po ocenah predsednika vlade oblikovali že pred poletjem. Kdaj bi lahko za spremembe sprejeli zakonske podlage oz. pravne akte, pa še ne napoveduje.