državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar je soboškemu županu Jevšku podaril slovenski paviljon Expo 2015

Deli na:
Cerar je soboškemu županu Jevšku podaril slovenski paviljon Expo 2015

Foto: Boris Cipot

Z današnjim dnem se je končala slovenska zgodba na svetovni razstavi Expo 2015 v Milanu, začela pa naj bi se približno podobno uspešna zgodba z Vrati Pomurja. Tako so namreč v mestni občini Murska Sobota poimenovali projekt, katerega osrednje mesto je namenjeno zdaj že nekdanjemu lesenemu paviljonu Slovenije v Milanu.

Tam ga je v trajanju svetovne razstave obiskalo več kot milijon obiskovalcev, ogledalo naj bi si ga več kot 20 milijonov. "Že sama udeležba Slovenije na svetovni razstavi je ena sama zgodba o uspehu, njen del pa seveda tudi izjemna arhitektura lesenega paviljona," so bile besede predsednika vlade Mira Cerarja in njegovega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivavška, ko sta danes pod peklenskim soncem soboškemu županu Aleksandru Jevšku v dolgoročni najem simbolično predala slovenski paviljon. Ta je že razstavljen v prafaktorje skladiščen v Murski Soboti, kjer je čakal, kako se bo razpletel javni razpis agencije Spirit za njegov dolgoročni najem. Murska Sobota je po besedah premiera Cerarja in ministra Počivavška izbrana zaradi izjemno dobro pripravljenega poslovnega modela projekta, ki so mu nadeli ime Vrata v Pomurja. Pripomogel naj bi h konkurenčnemu in trajnostno usmerjenemu razvoju Pomurja, kar ga je po besedah župana  Aleksandra Jevška uvrstilo med prednostne projekte pomurske regije. Sicer pa vsi trije govorci niso skoparili z optimističnimi napovedmi gospodarskega razcveta pokrajine in države. Vrata v Pomurje pa Sobočani napovedujejo kot enega pomembnejših generatorjev razvoja.

Paviljon naj bi bil postavljen med pomursko avtocesto in južnim delom Soboškega jezera, gramoznice, ki jo že desetletja izrablja SGP Pomgrad prekmurskega tajkuna Stanka Polaniča. Letos se gradbincu izteka koncesijska pogodba, zato bo projekt Pomurskih vrat tudi njemu prinesel sinergijske učinke, saj bo lahko zaradi spremenjenega prostorskega načrta in namembnosti zemljišč posegel po novih milijonih kubičnih metrov gramoza. Zemljišče je sicer v lasti mestne občine Murska Sobobota, ki je še pred spremembo namembnosti poskrbela za zamenjavo z državnim skladom kmetijskih zemljišč in gozdov.

Skratka, premier Cerar in minister Počivavšek sta županu Jevšku zaželela čim več uspehov pri realizaciji projekta, ki bo v prvi fazi stal nekaj čez 1,6 milijona evrov davkoplačevalskega denarja, Sobočani pa ga dobijo skozi shemo pomurskega razvojnega zakona. Oba sta prepričana, da bo Expo paviljon kot Vrata Pomurja postavljen že do prihodnje jeseni. Obetata si, da bosta takrat še vedno premkier in župan.

Po koncu slovesnosti se je Cerarju preveč mudilo v Celje, da bi izrekel še kako besedo predstavnikom sedme sile. Bolj zgovoren je bil minister Počivavšek, ki pa se je spretno izognil morebitnim čerem tega projekta. Razpis Spirita je bil namreč odprt nenormalno dolgo, praktično pol leta, kar je verjetno rekord za javne razpise v državi Sloveniji. Zakaj tako dolgo, je odgovor več kot na dlani: Murska Sobota je lahko v tem času pripravila vse potrebno za umestitev projekta v prostor, zagotovila delež iz občinskega proračuna in na Svetu regije izsilila zeleno luč ostalih pomurskih županov, da so projekt prepoznali kot regijsko prioriteto.