volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar in Plenković se bosta 27. septembra srečala v Zagrebu

Deli na:
Cerar in Plenković se bosta 27. septembra srečala v Zagrebu

Foto: Bobo

Dolgo napovedovano srečanje predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, Mira Cerarja in Andreja Plenkovića, bo 27. septembra v Zagrebu, so ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku za STA sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Datum srečanja je na Twitterju potrdila tudi hrvaška vlada in dodala, da sta se premierja o tem dogovorila na včerajšnjem srečanju ob robu zasedanja GS ZN.

Pred tem je Plenković novinarjem povedal, da je v nedeljo zvečer telefoniral Cerarju in mu čestital za "sijajen uspeh" slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu. "Dobila se bova danes ali jutri, da tudi sama prispevava k pripravi obiska v Zagrebu, ki naj bi se zgodil prihodnji teden," je napovedal.

Plenković je sicer ponovil stališče Hrvaške, da je vprašanje meje s Slovenijo potrebno reševati v dvostranskih pogajanjih na podlagi mednarodnega prava.

Ljubljana takšen pristop vseskozi zavrača in vztraja pri uresničitvi arbitražne sodbe. Po Cerarjevih besedah je Slovenija pri prepričevanju Hrvaške, da bo spoštovala arbitražno odločbo o meji, pripravljena uporabiti vsa pravna in politična sredstva.

Tudi predsedniku republike Borutu Pahorju se zdi reševanje vprašanja z dvostranskim sporazumom nesprejemljivo. "Že pristanek na to, da smo se pripravljeni pogovarjati o implementaciji sporazuma z novo dvostransko pogodbo, bi pomenil, da je pravna vrednost razsodbe bistveno oslabljena," je dejal za STA.