cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar danes s Klemenčičem o razmerah na Sovi

Deli na:
Cerar danes s Klemenčičem o razmerah na Sovi

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar se bo danes sestal z direktorjem Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Zoranom Klemenčičem, na katerega letijo sicer anonimni očitki o korupciji in neobvladovanju položaja. Sestanek bo potekal za zaprtimi vrati, o njegovi vsebini pa bo javnost obveščena po njem, so za STA povedali v premierjevem kabinetu.

Cerar je sestanek zahteval potem, ko je od Klemenčiča v petek prejel poročilo, ki ga je zahteval zaradi anonimnih očitkov o korupciji in neobvladovanju položaja na Sovi. Na sestanku naj bi Klemenčiču povedal svojo oceno oz. se temeljito pogovoril o očitkih.

Premierju so namreč anonimni "zaskrbljeni uslužbenci Sove" nedavno posredovali "naznanilo suma kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s strani direktorja Sove", ki so ga v začetku julija poslali Komisiji za preprečevanje korupcije.

V pismu so Cerarja opozorili na razmere v Sovi in ga pozvali, naj se končno poglobi v Klemenčičevo delo in na Sovi naredi red. Sova je namreč po njihovih ocenah pod vodenjem Klemenčiča izgubila vso operativno zmogljivost soočanja s trenutno najbolj resnimi varnostnimi grožnjami, saj da je skoraj v celoti odvisna od obveščevalnih podatkov tujih služb.

Protikorupcijski komisiji so anonimneži zaradi suma korupcije ovadili še enega visokega uslužbenca Sove. Po poročanju Požareporta gre za vodjo protiobveščevalnega oddelka Joška Kadivnika, ki je zaradi tega v torek vložil kazensko ovadbo zoper neznane uradne osebe zaradi kaznivnega dejanja krive ovadbe na njegovo škodo in izdaje tajnosti. Anonimni pisci mu namreč med drugim očitajo zlorabo položaja pri pridobitvi službenega vladnega stanovanja ter pri posredovanju pridobitve službenih stanovanj za tretje osebe.

Klemenčiču pa očitajo, da agencijo "aktivno zlorablja za zbiranje obveščevalnih informacij, ki koristijo njegovim poslovnim interesom kot večinskemu lastniku finančne družbe GBD ter zaščiti njegove žene v sodnih postopkih, v katerih se je znašla zaradi finančnih zlorab pri lastninjenju kranjskega Merkurja".

Klemenčič je v nedavnem sporočilu za javnost zatrdil, da v Sovi ni nikakršnega alarmantnega stanja in kaosa. "Pisanje anonimnih pisem 'zaskrbljenih uslužbencev' in obveščanje javnosti na podlagi anonimnih 'notranjih' informatorjev je zelo verjetno povezano z nekaterimi drugimi interesi oziroma interesi tistih, ki bi radi imeli vpliv v agenciji, pa ga nimajo ali ga nimajo več," je zapisal.