stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cena drugega tira? Menda manj kot milijarda evrov

Deli na:
Cena drugega tira? Menda manj kot milijarda evrov

Foto: Bobo

Revizija projekta drugi tir je po poročanju Radia Slovenija pri koncu, osnutek dokumenta pa naj bi že bil na mizi ministrstva za infrastrukturo. Po neuradnih podatkih se je vrednost projekta znižala z 1,4 milijarde evrov na manj kot eno milijardo evrov.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je v razpravi ob interpelaciji minuli teden poudaril, da naj bi prve ugotovitve revizije prejeli konec tega meseca, in po poročanju radia Slovenija se je to uresničilo.

Ministrstvo bo zdaj ocenilo, ali so potrebne dopolnitve dokumenta, šele nato pa namerava o ugotovitvah študije obvestiti javnost. To naj bi se po Gašperšičevih pojasnilih v DZ minuli teden zgodilo sredi oktobra.

Neuradno pa naj bi študija, ki jo je izvedla družba Geodata Engineering iz Torina, pokazala, da je drugi tir med Koprom in Divačo mogoče zgraditi za manj kot milijardo evrov.

Pred izvedbo revizije je sicer infrastrukturni minister omenjal ocene, da je potencial racionalizacije do 15 odstotkov investicije, morda 200 milijonov evrov ali nekaj več.

Direkcija za infrastrukturo je sicer pogodbo za izvedbo revizije z italijanskim izvajalcem podpisala konec junija, pogodba pa je vključevala preveritev ocenjene vrednosti ter vse možne racionalizacije in optimizacije za ta glavni infrastrukturni projekt v državi za naslednja leta, tudi tiste, da bi bil projekt namenjen samo tovornemu prometu. Vrednost pogodbe je 176.900 evrov.

Po tej analizi sledi veliko težje delo, dokončanje finančne konstrukcije za drugi tir, za izvedbo katerega je vlada ustanovila posebno projektno podjetje 2TDK in ki ga načrtuje v javno-zasebnem partnerstvu s sočasno uporabo evropskih sredstev.

Gašperšič je med razpravo o interpelaciji začetek gradnje napovedal za naslednje leto.