nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Če sodišče ne potrdi Brglezove odločitve, v NSi pričakujejo njegov odstop

Deli na:
Če sodišče ne potrdi Brglezove odločitve, v NSi pričakujejo njegov odstop

Foto: Bobo

Predsednik DZ Milan Brglez nima pravne podlage za odločitev, da zavrne zbiranje podpisov pod referendumske pobude, je ocenil poslanec NSi Jožef Horvat. O pravilnosti te odločitve naj odloči sodišče in če mu ne bo pritrdilo, mora predsednik DZ prevzeti vso odgovornost, je dejal. V NSi pričakujejo, da bo Brglez v tem primeru odstopil s funkcije.

Horvat je v izjavi za medije v DZ ob tem spomnil, da vlada doslej ni imela časa za pogovore s civilno iniciativo iz Apač, ki se je nato preimenovala v Sindikat delavcev migrantov Slovenije. Veliko njihovih prošenj in pobud je po besedah Horvata naletelo na gluha ušesa. Odločitev Brgleza je sicer mogoče razumeti tudi v smeri, da je preprečil blokado dela DZ. Vendar pa je prav tako dejstvo, da ima po ustavi v Sloveniji oblast ljudstvo, je pojasnil.

Če bi bilo v DZ nekaj več politične volje in bi bili sprejeti predlogi NSi, teh težav po njegovih besedah ne bi bilo. Že leta 2012 so namreč predlagali, da bi v zakon o referendumu in ljudski iniciativi zapisali, da mora pobudnik referenduma že v začetku zbrati 10.000 overjenih podpisov. Prav tako so v NSi že pred časom predlagali povečanje splošne olajšave v zakonu o dohodnini, kar bi izboljšalo tudi položaj delavcem migrantov, je povedal Horvat.

Brglez bo svojo odločitev, ki jo je sprejel na podlagi posvetovanj s pravnimi strokovnjaki in tudi zakonodajno-pravno službo DZ, pojasnil na popoldanski novinarski konferenci. Že v ponedeljek pa je navedel, da se je tako odločil, da bi zavaroval pravico do zakonodajnega referenduma in v skladu z načelom pravne države preprečil njene morebitne zlorabe. V sindikatu delavcev migrantov so že napovedali, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

Referendumske pobude za šest zakonov so vložili minuli teden. Kot so pojasnili, DZ po njihovem mnenju sprejema dvoumne zakone, zato nameravajo vsakega preučiti in presoditi, ali je v škodo državljanov.