zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Če se vlada in Fides ta teden ne dogovorita, sledi zdravniška stavka

Deli na:
Če se vlada in Fides ta teden ne dogovorita, sledi zdravniška stavka

Kot demagoško so označili izjavo Zdusa, da "pogrešajo predlog Fidesa, kako delo v zdravstvu racionalizirati". - Foto: Bobo

Predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides danes nadaljujejo pogajanja.

Novih vladnih pogajalskih izhodišč glede spremembe kolektivne pogodbe za zdravnike vlada sicer še ni potrjevala. Če se ta teden ne bodo dogovorili, bodo zdravniki ponovno začeli stavkati prihodnji teden.

Predstavniki Fidesa so se v prejšnjem tednu sestali s premierjem Mirom Cerarjem in ministroma za zdravje in javno upravo, Milojko Kolar Celarc ter Borisom Koprivnikarjem. Dogovorili so se, da bo vlada v začetku tega tedna pripravila nova vladna pogajalska izhodišča, je v četrtek povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.


Po Kuštrinovih navedbah bi morali podpisati aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike oz. ga vsaj parafirati, da prihodnji ponedeljek ne bi ponovno začeli stavkati.

V zdravniškem sindikatu zahtevajo do 30 odstotkov višjo plačo za tiste, ki bi največ presegali standarde in normative. Pri tem bi moral delodajalec narediti vse, da bi razbremenil takega zdravnika. Z leti bi po Kuštrinovih navedbah dosegli obremenitev, ki jih določajo standardi in normativi. Na področju napredovanj pa predlagajo napredovanje v bolj zahtevna delovna mesta, kar je po njegovih navedbah možno urediti brez spremembe zakona. Preseganje 57. plačnega razreda pa je možno samo s spremembo zakonodaje.

Če dogovor med vlado in Fidesom ta teden ne bo dosežen, bodo zdravniki prvi teden v marcu stavkali v ponedeljek, v drugem tednu marca dva dneva - četrtek in petek, nato pa bodo vsak nadaljnji teden stopnjevali izvajanje stavke do polnega tedna. Stavko bodo izvajali v ostri obliki, kar pomeni, da bodo opravljali le tiste storitve, ki so jih po zakonu dolžni izvajati v času izvajanja stavke.