favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Čakajoč na Rehna

Deli na:

Pomembno je počakati na današnjo trilateralo s komisarjem Ollijem Rehnom - dokler njegov proces poteka, si Slovenija želi, da bi bil uspešen, je danes v Bruslju poudaril premier Borut Pahor. Slovenija meni, da gre njegov dopolnjen predlog v pravo smer, a če bo Hrvaška vztrajala, da zanjo ni sprejemljiv, se bo verjetno pri tem ustavilo, je menil.

Pomembno je počakati na današnjo trilateralo s komisarjem Ollijem Rehnom - dokler njegov proces poteka, si Slovenija želi, da bi bil uspešen, je danes v Bruslju poudaril premier Borut Pahor. Slovenija meni, da gre njegov dopolnjen predlog v pravo smer, a če bo Hrvaška vztrajala, da zanjo ni sprejemljiv, se bo verjetno pri tem ustavilo, je menil.

"Slovenija je dala pozitivno stališče do naporov Evropske komisije, da bi prišlo do oblikovanja potrebnega sporazuma za rešitev mejnega vprašanja, in dokler ta proces poteka - kot veste, danes potekajo konzultacije na ravni obeh zunanjih ministrov in komisarja Rehna, si Slovenija želi, da bi tu prišlo do uspeha," je poudaril Pahor.

Tako je premier odgovoril na vprašanje, ali so glede na nove izjave in predloge predsednika hrvaške vlade Iva Sanaderja, predstavljene danes v Bruslju, pogajanja s pomočjo Rehna mrtva.

Uspeh Rehnovih prizadevanj za dogovor o načinu reševanja vprašanja meje pa je sedaj po Pahorjevih besedah odvisen od tega, ali bo Hrvaška podprla Rehnov dopolnjeni predlog. "Mi smo pripravljeni preučiti nove elemente drugega osnutka, a to je smiselno le, če se Hrvaška strinja, da je drugi osnutek podlaga za nadaljnje delo. Če bo Hrvaška vztrajala pri stališču, da to ni osnutek, ki je sprejemljiv zanjo, potem se bo verjetno delo tukaj ustavilo," je menil premier.

"In zelo mi je žal, če se bo Hrvaška tako odločila," je poudaril.

Premier je ob tem spomnil, da to ne bo prvi "ne" Hrvaške različnim predlogom za rešitev vprašanja meje, in izpostavil sporazum Drnovšek-Račan iz leta 2001 in mediacijo, ki jo je komisar Rehn predlagal na začetku leta. "To je drugič, da Rehn nekaj predlaga in Hrvaška pravi ne," je povedal.

Hkrati je premier Pahor ob tem menil, da je "prezgodaj reči, da je to končna odločitev". "Rad bi pozval naše kolege v Zagrebu, naj to odločitev še enkrat premislijo," je poudaril.

O srečanju s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem pa je Pahor povedal, da sta se dogovarjala, da bi se dobila v okviru vrha EU in da je Sanader predlagal, da bi se dobila dopoldne, a da tega ni želel, da bi bil kakšen morebiten nesporazum glede tega, o čem sta se pogovarjala, povod za to, da bi se zapletlo na popoldanski trilaterali z Rehnom, zato je sam predlagal, da se srečata po tej trilaterali.

"Če bi sprejel vabilo, da se srečava pred tem, bi bilo mogoče, da bi bilo najino srečanje, tudi če midva tega ne bi želela, razumljeno napačno. Tega nisem želel, nisem želel dajati nobenih napačnih signalov Evropski komisiji," je pojasnil premier. "Mi smo člani EU, Evropska komisija je naša komisija. Nisem želel, da bi morebitni napačni signali kakor koli vznemirili proces pri komisarju Rehnu," je še povedal.

Premier je sicer o predlogih, ki jih je danes razgrnil Sanader v Bruslju, dejal, da se "v predloge kolega Sanaderja ne more spuščati sedaj, ker jih pozna premalo". "Hrvaška ima za domačo nalogo vse od oktobra lani, ko je Slovenija izrekla zadržke, da odpravi ključen problem - to je vprašanje prejudicev v dokumentih, ki jih je poslala Evropski komisiji," je še dejal Pahor.

"Slovenija si želi, da ne bi rešili samo tega vprašanja, ampak dali dodano vrednost reševanju odnosov med državama - da bi dosegli sporazum o reševanju mejnega vprašanja," je povedal.

"Slovenija je članica EU, komisija govori tudi v njenem imenu. Dokler bo imela Evropska komisija pobudo, bo Slovenija kot članica EU pomagala Rehnu, da s pobudo uspe, dokler komisar ne bo sam sklenil, da s pobudo ni uspešen, se mi glede drugih predlogov za zdaj ne bi želeli opredeljevati, niti obremenjevati, ker se mi zdi imenitno, da Evropska komisija daje tako velik in iskren napor, da se reši mejno vprašanje," je poudaril.