ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bulmastife zlorabljalo več oseb

Deli na:

Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič ne izključuje možnosti, da je bulmastife Saše Baričeviča zlorabilo več oseb, šlo pa naj bi za možnost različnih vrst spolne zlorabe, je dejala. Veterinarski inštitut sicer zaradi bulmastifov od policije zahteva zapisnik o dejstvih, ugotovljenih na kraju dogodka.

Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič ne izključuje možnosti, da je bulmastife Saše Baričeviča zlorabilo več oseb, šlo pa naj bi za možnost različnih vrst spolne zlorabe, je dejala. Veterinarski inštitut sicer zaradi bulmastifov od policije zahteva zapisnik o dejstvih, ugotovljenih na kraju dogodka.

Kot je za STA povedala direktorica Veterinarske uprave RS (Vurs) Čadonič Špeličeva, želijo zapisnik pridobiti kot dokazno gradivo na sodišču, saj bo Vurs, če se bodo potrdili sumi na spolno zlorabo, vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca oz. neznane storilce. Poškodbe v anusih psov niso enake, pri enem psu je namreč moč opaziti starejše poškodbe, vendar bo potrebno na analize počakati, predvidoma bodo ugotovitve znane še ta teden, je povedala Čadonič Špeličeva.

Zatrdila je še, da "bodo primeru prišli do konca", postopke pa bodo speljali natančno, čeprav to pomeni nekaj več časa. Spolna zloraba živali v Sloveniji ni nekaj nemogočega, saj so dobili že nekaj prijav, a predvsem pri rejnih živalih. Sumov niso mogli preveriti, ker so lastniki te živali - šlo je za ovce in svinjo - ubili, je dejala. Ob tem je poudarila, da želijo na Vursu takšna dejanja preprečiti, saj gre za obliko mučenja živali.

Prva dama Vursa je dejala, da s kmetijskega ministrstva na upravo v primeru Baričevičevih psov niso nikoli pritiskali, so pa bili v preteklosti pritiski s strani Baričeviča in njegovega pravnega zastopnika Mira Senice. Omenjeni odvetnik je namreč na sodnih obravnavah, ko se je odločalo o psih, ki so leta 2006 napadli in poškodovali mimoidočega pešca Stanislava Megliča, zahteval izločitev Čadonič Špeličeve in inšpektorja na primeru Uroša Andrenška.

Senica je slednjega tudi ovadil zaradi zlorabe položaja, ko je delal na tem primeru, ta postopek pa se je vlekel nekaj mesecev. Sodnica je Andrenška oprostila, ker se je izkazalo, da ni zlorabil položaja, je dejala Čadonič Špeličeva.

Senica pa je za STA povedal, da se tega primera ne spomni, niti to, da bi vložil ovadbo zoper Andrenška. "V odvetniški pisarni Senica delamo na več tisoč primerih, zato se vseh ne spomnim," je dejal Senica.

Trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili lastnika Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in napoteni v zavetišče, pri čemer so v zvezi z njihovo usodo potem odločale tri izvedenske komisije. Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku. Po napadu na lastnika so bili nato vsi trije psi usmrčeni.