stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bruselj: Slovenski proračun morda v neskladju z evropskimi pravili

Deli na:
Bruselj: Slovenski proračun morda v neskladju z evropskimi pravili

Foto: Getty Images

V Sloveniji obstajajo tveganja neskladnosti osnutka proračunskega načrta za leto 2017 z evropskimi pravili, so danes ocenili v Bruslju.

Evropska komisija je pri ocenjevanju proračunskih osnutkov članice razdelila v tri skupine: skladne s pravili, pretežno skladne s pravili in tiste s tveganji neskladnosti s pravili. Slovenija se je znašla v najslabši od teh treh skupin.

Pri tem je seveda treba razlikovati med članicami v korektivni in članicami v preventivni fazi procesa spremljanja javnih financ. V korektivni fazi so članice, ki kršijo temeljni proračunski cilj, da mora biti javnofinančni primanjkljaj pod tremi odstotki BDP.

Ker je slovenski javnofinančni primanjkljaj občutno pod tremi odstotki BDP, je Slovenija spomladi prešla iz korektivne v preventivno fazo, v kateri pa Bruselj še vedno budno spremlja članice. V korektivni fazi so le Španija, Portugalska in Francija.



V skupini držav s proračunskimi osnutki, ki so skladni s pravili, so Nemčija, Estonija, Luksemburg, Slovaška in Nizozemska. V skupini držav, ki so pretežno skladne s pravili, so Irska, Latvija, Malta in Avstrija ter iz korektivne faze Francija.

V skupini držav, kjer obstajajo tveganja neskladnosti s pravili, pa so poleg Slovenije iz preventivne faze še Belgija, Italija, Ciper, Litva in Finska. Prav tako tveganja neskladnosti ugotavlja komisija v Španiji in na Portugalskem, ki sta v korektivni fazi.

Grčije komisija v ta pregled ne vključuje, ker za državo velja program finančne pomoči, v katerem so opredeljeni strogi pogoji, ki jih mora država izpolniti, tako da javne finance spremlja v okviru nadzora izvajanja tega programa.