stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brglezov ustavni udar: varuhi revolucionarnih izročil krenili na pot brezpravja

Deli na:
Brglezov ustavni udar: varuhi revolucionarnih izročil krenili na pot brezpravja

Brglez, Cerar in Kustec Lipicerjeva. - Foto: Bobo

Milan Brglez, doktor prava, je kolovodja preigravanja volje ustavnih sodnikov glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Poslanci koalicije in opozicije (SMC, SD, Desus, Zavezništvo in Levica), ki pripadajo varuhom revolucionarnih izročil, so prejšnji četrtek krenili na pot brezpravja. Dovolj jih je (za dvetretjinsko večino), da so na predlog predsednika državnega zbora in podpredsednika SMC v ustavni komisiji začeli postopek za spremembe ustave, s katerimi bi izigrali odločitev ustavnega sodišča o financiranju zasebnih šol.

57. člen ustave določa, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev. Vendar naj bi ne bilo več tako, saj bo v ustavi pisalo: »Financiranje javnih šol se zagotavlja iz javnih sredstev. Pod pogoji in na način, kot to določa zakon, se lahko iz javnih sredstev financirajo tudi zasebne šole.«

Ustava bi tako izrecno prepuščala državnemu zboru, da po svoji volji določa, kako in koliko bo sofinancirala zasebne osnovne šole. Brglez celo predlaga, da bi v izvedbeni del ustavnega zakona zapisali, da se morajo zakoni, ki urejajo financiranje vzgoje in izobraževanja, s spremembo ustave uskladiti v treh mesecih. Koalicijske stranke s svojimi ideološkimi zaveznicami bi tako še v tem mandatu lahko skrčile že zdaj le 85-odstono financiranje programa v zasebnih osnovnih šolah.

Volja ustavni sodnikov se izigrava v imenu zaščite javnega šolstva. Med razpravo v ustavni komisiji je vodja poslancev Simona Kustec Lipicer dejala, da je država dolžna podpirati javno izobraževanje, dopušča pa tudi osnovne šole, v katere naj svoje otroke vpisujejo tisti, ki si želijo drugačno šolo in si jo lahko privoščijo. Iz zasebnih šola torej dela elitne šole za premožne, to pa je bila tudi stalno ponavljajoča se stigma zasebnega šolstva. Avtonomija šol, pravica staršev do izbire in več pluralnosti so vrednote, ki Kustec Lipicerjeve in njene kršitelje pravne države ne zanimajo.

Še enkrat se je pokazalo, kako hud udarec so na zadnjih volitvah dobile pomladne stranke. Vladajoča kontinuiteta jih ne potrebuje niti za dvetretjinsko večino. Je res dovolj poslancev za ta ustavni udar? To bomo še videli. Dovolj je, da se mu upre kateri od poslancev SMC.