favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brglez bo sporočil, kdaj gremo na predsedniške volitve

Deli na:
Brglez bo sporočil, kdaj gremo na predsedniške volitve

Foto: Bobo

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes opoldne v Narodni galeriji podpisal odlok o razpisu predsedniških volitev in tako razkril odločitev, kdaj bomo državljani volili predsednika republike za mandat 2017-2022.

V skladu z zakonskimi roki je volitve pričakovati v zadnjem delu oktobra ali prvem delu novembra.

Konec letošnjega leta namreč izteče mandat aktualnemu predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je svoj prvi mandat nastopil 23. decembra 2012. V skladu z zakonom o volitvah predsednika republike predsednik DZ predsedniške volitve razpiše najprej 135 in najpozneje 75 dni pred iztekom petletne oz. podaljšane mandatne dobe prejšnjega predsednika republike.

Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni. Brglez bo v odloku o razpisu volitev določil datum razpisa volitev, s katerim bodo začeli teči roki za volilna opravila.

Volitve predsednika republike morajo biti opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom petletne mandatne dobe prejšnjega predsednika republike. Glasovanje v morebitnem drugem krogu volitev pa se po zakonu opravi najpozneje 21 dni po prvem glasovanju.

Pahor se bo potegoval za nov mandat in čeprav je napovedal, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat, je pričakovati, da ga bo podprla vsaj SD. Boj za predsedniški stolček je napovedala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, v drugih parlamentarnih strankah pa so glede kandidatur ali podpore kandidaturam še skrivnostni.

Je pa kandidaturo napovedalo več znanih in manj znanih obrazov, med drugim veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec ter igralec in aktualni kamniški župan Marjan Šarec.