favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brezigarjeva o primeru Berglund

Deli na:

V zadevi novinarja Magnusa Berglunda ni šlo za odvzem zadeve tožilki, zato o tem ni bilo treba izdelati pisnega mnenja, kot to zahteva zakon o državnem tožilstvu, je za POP TV dejala generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Pojasnila je tudi, da je bila tožilki zadeva dana nazaj v obravnavo. Za svoj odstop pa ne vidi nobenega razloga.

V zadevi novinarja Magnusa Berglunda ni šlo za odvzem zadeve tožilki, zato o tem ni bilo treba izdelati pisnega mnenja, kot to zahteva zakon o državnem tožilstvu, je za POP TV dejala generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Pojasnila je tudi, da je bila tožilki zadeva dana nazaj v obravnavo. Za svoj odstop pa ne vidi nobenega razloga.

Minister Aleš Zalar je namreč na današnji novinarski konferenci dejal, da bi morala vodja ljubljanskega tožilstva v primeru Berglund napisati pisno mnenje o prevzemu zadeve. Kot je povedal, vodja tožilstva tožilcu sicer lahko odkloni sopodpis na njegovo odločitev, "vendar če to stori, potem nima nobene druge možnosti, kot da izda odredbo o prevzemu zadeve in dodelitvi te zadeve sebi ali drugemu tožilcu". V tem primeru pa zakon o državnem tožilstvu po njegovem predvideva, da mora vodja tožilstva prevzem zadeve pisno obrazložiti.

Brezigarjeva je v intervjuju za televizijo tudi zavrnila navedbe Zalarja, da lahko vodje tožilstev po sedanji praksi dela tožilcem "lomijo hrbtenice" in jih kličejo na zagovor, če se ne strinjajo z njihovimi odločitvami. "Ko se ugotovi neka napaka ali pa odkloni sopodpis, se normalno vodja tožilstva pogovori s tožilcem, in če ta vztraja pri svoji odločitvi, nihče ne pritiska nanj," je dejala.

Za odstop generalna državna tožilka Brezigarjeva ne vidi potrebe. Sama, kot je dejala, namreč ni storila nobene napake, prav tako ne vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani.

Zalar se nocojšnjega soočenja z Brezigarjevo po navedbah POP TV ni želel udeležiti.

Kot je znano, je minister Zalar kot eno od glavnih pomanjkljivosti, ki jih je odkril nadzor na Okrajnem državnem tožilstvu v Ljubljani, na petkovi novinarski konferenci izpostavil domnevno prakso, da vodje tožilstev, ko odklonijo sopodpis na odločitev podrejenega tožilca in zadevo predodelijo drugemu tožilcu, o tem ne izdelajo pisnega mnenja.

V petek je novinarsko konferenco sklicalo tudi Vrhovno državno tožilstvo RS, na katerem je vodja ljubljanskega okrožnega tožilstva Tamara Gregorčič sicer podrobneje predstavila svoje ravnanje, ko je tožilki, ki je zavrnila pregon zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, zavrnila sopodpis k sklepu o zavrženju.

Povedala je, da je tožilki pojasnila, da sklepa ne bo sopodpisala, ker se ne strinja z njeno ugotovitvijo, da je treba pregon zavreči, ker naj bi bila zanj pristojna Finska. Prav tako ji je pojasnila, da se tudi v primeru, ko se zadeva odstopi drugi državi, ne izda sklepa o zavrženju pregona, pač pa se zadevo zgolj odstopi.

Njene argumente je tožilka, tako Gregorčičeva, "prepoznala kot razloge, da je storila strokovno napako", sklep o umiku ovadbe umaknila in nadaljevala z obravnavo zadeve. V nadaljevanju postopka pa jo je, tako Gregorčičeva, tožilka nato sama opozorila, da bi lahko šlo "v nadaljevanju postopka za morebitno sorodstveno povezavo nje in morebitne priče" in ji predlagala predodelitev zadeve. Predlogu je Gregorčičeva, kot je pojasnila, nato tudi ugodila.