900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brez dogovora

Deli na:

Predstavniki avtoprevoznikov in minister za promet Patrick Vlačič kljub določenem popuščanju s strani vlade po današnjem sestanku niso dosegli dokončnega dogovora, ki bi odgovoril na zahteve avtoprevoznikov. Glavni sklep srečanja je, da Vlačič v četrtek o sestanku poroča vladi in ugotovi, če je vlada pripravljena na nadaljnja pogajanja.

Premieru Borutu Pahorju in nekaterim ministrom se s stranko upokojencev tudi danes ni uspelo dogovoriti o vprašanju zamrznitve pokojnin. Ministri bodo tako po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca v prihodnjih dneh preučili njihove predloge, zato so tudi umaknili obravnavo proračuna s četrtkove seje vlade.

Premier in ministri, finančni minister Franci Križanič, minister za razvoj Mitja Gaspari in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, so se namreč danes udeležili seje izvršnega odbora DeSUS in se pogajali o predlagani zamrznitvi pokojnin. A do dogovora niso prišli, saj DeSUS vztraja, da zamrznitev pokojnin zanje nikakor ni sprejemljiva.

Če plače ne bodo rasle, ni nobenega razloga, da bi bilo treba pokojnine zamrzniti, je na novinarski konferenci po seji izvršnega odbora DeSUS dejal Erjavec. "Formula usklajevanja je namreč solidarna, kar pomeni, da upokojenci delijo usodo delavcev," je še podaril.

Na današnjem sestanku so se tako dogovorili, da bodo nekateri ministri preučili predloge DeSUS. V stranki sicer absolutno nasprotujejo zamrznitvi pokojnin ter predlagajo, da se pokojnine, če bo prišlo do rasti plač v prihodnjem letu, z njimi usklajujejo. V DeSUS po Erjavčevih besedah vidijo druge možnosti za zapiranje proračuna, med njimi dodatne dohodninske razrede ali davek na luksuz.

Pogovarjali so se tudi o možnosti, da bi spremenili stopnjo DDV, a "kakšnega posebnega navdušenja s strani predsedniki vlade in ministra ni bilo", je dejal Erjavec. Kot možnost je navedel tudi povišanje prispevne stopnje za pokojninske prispevke, saj je bila prispevna stopnja v zadnjih desetih letih zmanjšana za sedem odstotkov. V zadnjih dneh pa so po Erjavčevih besedah odkrili tudi anomalije, ko državna podjetja več let niso prispevala v pokojninsko blagajno, pa so bile pokojnine kljub temu izplačane. "Ravno tukaj so te rezerve," je prepričan.

Pogovori se bodo sicer nadaljevali v prihodnji dneh, zato so tudi obravnavo proračunov za prihodnji dve leti umaknili z dnevnega reda četrtkove seje vlade. "Tako da ostaja še nekaj časa, da najdemo neko rešitev v smeri, da se pokojnine ne zamrznejo," meni Erjavec.

V primeru, da bi vlada vendarle sprejela sklep o zamrznitvi pokojnin, pa po Erjavčevih besedah obstaja velika verjetnost, da poslanci DeSUS ne bi podprli proračuna. To pa bi po njegovem mnenju otežilo delo vlade in bi pomenilo "začetek politične krize".

Kot je znano, so se koalicijski partnerji že dvakrat sestali na koalicijskem vrhu in se usklajevali o predlagani zamrznitvi pokojnin, a kompromisne rešitve niso našli. V DeSUS so namreč vztrajali na svojem stališču, premier Pahor pa ni popustil glede javnofinančne vzdržnosti dogovora pokojninah. Erjavec sicer pričakuje, da se bodo premier, ministri ter predsedniki in vodje poslanskih skupin koalicijskih strank sestali še enkrat.